Разлика помеѓу преработките на „Административна поделба на Индонезија“

с
нема опис на уредувањето
с
с
 
 
== Села ==
{{главна|Село (Индонезија)}}
'''Селото''' (''desa'') е најниското управувачко ниво на државната администрација на [[Индонезија]]. Тоа би можело да биде едно село или '''келурахан''' (''kelurahan''). Селото е предводено од месен челник ''(kepala desa)'', кој се избира со народно гласање. Келураханот е предводен од '''лурах''' (''lurah''). Селото е неадминистративно поделено во месните заедници кои управуваат со одреден број на домаќинства. Во [[Ачех]], административниот поим село се нарекува '''гампонг''' (''gampong'').