Акцент во македонскиот јазик: Разлика помеѓу преработките

с
Отстрането уредувањето на 188.44.23.19 (разговор), вратено на последната верзија на Kolega2357
[непроверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
с (Отстрането уредувањето на 188.44.23.19 (разговор), вратено на последната верзија на Kolega2357)
 
1. Кај трисложните и повеќесложните зборови акцентот стои на третиот слог од крајот на зборот.
''На пр.: слаткáрница,тèтратка.''
 
2. Кај двосложните зборови акцентот стои на почетниот слог од зборот.