Разлика помеѓу преработките на „Јоанис Метаксас“

с
Отстрането уредувањето на 217.16.91.153 (разговор), вратено на последната верзија на Glaisher
с (Отстрането уредувањето на 217.16.91.153 (разговор), вратено на последната верзија на Glaisher)
}}
'''Јоанис Метаксас''' ([[Грчки јазик|грчки]]: ''Ιωάννης Μεταξάς'') бил [[Фашизам|фашистички]] [[Диктатура|диктатор]] на [[Грција]] во периодот од [[1936]] до [[1941]] година. Со воведувањето на Метаксасовата диктатура (1963 година), за македонскиот народ од Егејска Македонија, започнал еден од најтешките периоди. Генералот Метаксас строго ја забранил употребата на македонскиот јазик, не само во секојдневниот живот, туку и во рамките на семејството. За секој македонски збор искажан јавно, надвор или во кругот на семејството, следувале тешки казни. Поради кршењето на забраната за користење на македонскиот јазик, повеќе од 5000 Македонци биле осудени и затворени.
 
да ја ебам весна
==Воена кариера==
Bube kitan da ja ebam ...
Роден е во Итака. Била по професија воен офицер кој најпрво се истакнал во Грчко-турската војна од 1897 година. Во 1902 година, по завршувањето на студиите во Германската Империја, се враќа во Грција каде станува член на Генералштабот на армијата. Бил задолжен за процесот на модернизација на грчката армија пред балканските војни (1912-1913), во кои активно учествувал. Тој бил назначен за началник на Генералштабот на грчката армија во 1913 година. Во 1916 година унапреден бил во генерал-полковник.
 
Тој e одговорен за подготовката на воените планови и дипломатските чекори во Првата и Втората Балканска Војна, што довело до припојување на [[Епир]], [[Егејска Македонија]] и [[Тракија]] кон грчката држава. За оваа намена во 1922 година, непосредно пред започнување на Првата балканска војна, Венизелос и Метаксас отишле во Софија за да склучат пакт помеѓу Бугарија и Грција. Пактот бил потпишан на 5 октомври. После потпишувањето на пактот со Бугарија заминал за Белград. Потоа, на 17 октомври во Лариса се сретнува со Генералштабот на грчката армија. Метаксас бил четврти во хиерархијата на генералштабот. Учествувал во сите битки во Првата балканска војна и бил еден од учесниците во преговорите за предавањето на Солун од страна на Хасан Паша. Во декември 1912 година Метаксас заминува за Лондон како воен советник на премиерот Елефтерос Венизелос во преговорите кои имале за цел воспоставување на мир со Турција. Во јануари следната година, во текот на преговорите бил испратен во Грција каде војската почнала да се соочува со проблеми.
 
Во април 1913 година бил унапреден во полковник и бил поставен за директор на операциите генералштабот на армијата и за директор воената академија.
 
Во текот на кризата со Турција во 1914 година во врска со прашањето на источниот егејски острови, Метаксас подготвил нацрт план за ненадејна окупација на Дарданелите во случај на отпочнување на војна.
 
На 7 јануари, 1921 Јоанис Метаксас бил унапреден во полковник и бил веднаш испратен во пензија.
 
==Национален раскол==
Во август 1916 година, офицерите венизелисти започнале бунт во [[Солун]], кој резултирал со формирање на ''Влада на народна одбрана'' предводена од Венизелос.
 
Новата влада предводена од Венизелот, со поддршка од сојузниците, ја проширила својата контрола над половина од земјата и влегла во војната на страната на сојузниците. Во јуни 1917 година, со поддршка на сојузниците, кралот Константин бил faсменетсменет и Венизелос дошол на власт. Тој во име на целата земја на 29 јуни 1917 година објавува војна.
 
==Прогонство==
143

уредувања