Разлика помеѓу преработките на „Цевчести црви“

Нема измена во големината ,  пред 7 години
с
нема опис на уредувањето
с (премахване на бъг в таксокутията)
с
== Распространетост и претставници ==
 
Цевчестите црви живеат насекаде на [[Земја]]та. Можат да живеат и во екстремни живеалишта, како мраз и топли извори, како и на речиси секое активно животно или растение. Слободните нематоди се многу застапени во [[почва]] и [[седимент]]и, каде се хранат со [[Бактерија|бактерии]] и [[детритус]]и. Другите цевчести црви се паразити и можат да предизвикаат болести кај економски важни посеви. Останатите паразитираат на животни (вклучувајќи го и [[човек]]от); добро познати паразитски нематоди се [[Кукастикукести црви|кукаститекукестите црви]], [[Игличести црви|игличестите црви]], [[Гвинеја црв]]от (од родот Dracunculus) и цревните цевчети црви од родот Ascaris.
 
== Надворешни врски ==