Разлика помеѓу преработките на „Филмски жанр“

Додадени 10 бајти ,  пред 7 години
нема опис на уредувањето
с (додадена Категорија:Филмска теорија со помош на HotCat)
juuuuuu - Во [[филмска теорија|филмската теорија]], '''жанр''' се однесува на методот на филмско категоризирање на сличностите на раскажувачките елементи од кои филмовите се направени. Повеќето од теориите за филмскиот жанр се позајмени од критицизмот на литературните жанрови. Жанрот во литературен контекст, има голема расправа за тоа како да се дефинира или категоризира. Покрај основната разлика кај [[жанр]]от помеѓу фиктивност и документарност, филмскиот жанр може да се категоризира на повеќе начини.
 
Фиктивните филмови најчесто се категоризирани според нивниот простор, тема, начин и формат {{Fact|date=Февруару 2009}}. '''Просторот''' е средината или околината каде приказната и дејството се случуваат. '''Темата''' се однесува на проблемите и настаните околу кои филмот се врти. '''Начинот''' е емоционалниот тон на филмот. '''Форматот''' се однесува на начинот на кој е снимен филмот (пр., анаморфски екран) или на видот на презентацијата (пр.: [[35 мм]], [[16 мм]] или [[8 мм]]). Друг начин на категоризирање на филмовите е самата публика. Некои филмски теоричари се караат околу тоа дека ниту форматот ниту публиката на се филмскиот жанр.
Анонимен корисник