Разлика помеѓу преработките на „Франкфурт на Мајна“

с
нема опис на уредувањето
с
с
Франкфурт успеа да остане неутрален за време на [[Триесетгодишна војна|Триесетгодишната војна]], но градот патеше од [[бубонска чума|бубонската чума]], која ја донесоа бегалците. По завршувањето на војната, Франкфурт си го поврати богатството.
 
Во [[Наполеонски војни|Наполеонските војни]] Франкфурт бил окупиран и неколку пати бомбардиран од француската војска. И покрај тоа, и понатаму остана слободен град сè до целосниот колапс на Светото римско царство во 1805/6. Во 1806 година, станал дел од [[Кнежество Ашафенбург|кнежеството Ашафенбург]] на чело со Fürstprimas (Архиепископот), [[Карл Теодор Антон Марија фон Далберг]]. Ова исто така значело дека Франкфурт бил припоен кон [[Рајнска конфедерација|Рајнската конфедерација]]. Во 1810 година Далберг ја доби титулата [[Големото војводство Франкфурт|Големиот војвода на Франкфурт]]. [[Наполеон Бонапарт|Наполеон]] сакал својот посвоен син [[Евгениј де Бохарн]], веќе Принц на Венеција, да го направи Голем војвода на Франкфурт по смртта на Далберг (бидејќи второспоментиот како католички бискупепископ нема легитимен наследник). Големото војводство траело краток период од 1810 до 1813 година, откако воениот тек на настани се свртел во корист на англо-пруските водечки сојузници, кои ја отфрлиле наполеонската доминантност во централна Европа. Далберг се повлекол во корист на Евгениј де Бохарн, што секако било само симболична акција, бидејќи второспоменатиот всушност никогаш не владеел по уништувањето на француските армии и кога Франкфурт им припаднал на сојузниците.
 
По последниот пораз и абдикацијата на Наполеон, [[Виенски конгрес|Виенскиот конгрес]] (1814-1815, прецртување на картата на Европа) го распушти Големото војводство и Франкфурт влезе во новонастанатата [[Германска конфедерација]] (сè до 1866) како слободен град, станувајќи седиште на Бундестагот, конфедералниот парламент што го претседаваше [[Хабсбуршка монархија|Хабсбуршкиот император на Австрија]], претставен од австискиот „претседателски пратеник“.
== Главни знаменитости ==
 
[[Податотека:Frankfurter Dom Eiserner Steg.jpg|thumb|right|[[Катедрала во Франкфурт|Катедралата Свети БартоломејВартоломеј]]]]
 
=== Катедрала Свети Бартолемеј ===
{{Главна|Катедрала Франкфурт}}
 
Катедралата Св. БартоломејВартоломеј (''Dom Sankt Bartholomäus'') е градба во [[Готска архитектура|готски]] стил, која е изградена во XIV и XV век на темелите на претходната црква од [[Меровинзи|меровинзишко]] време. Таа е главната црква во Франкфурт. Од 1365 година па наваму, царевите на [[Свето римско царство|Светото римско царство]] биле избирани од црквата и од 1562 до 1792, римско-германските цареви биле овде крунисувани.
 
Од XVIII век, Св. БартоломејВартоломеј била нарекувана „[[катедрала]]“ од страна на народот, иако никогаш не била седиште на некој бискупепископ. Во 1867 година, катедралата била уништена од пожар и била повторно обновена во сегашниот свој стил. Висината на катедралата е 95 метри.
 
=== Црква Свети Павле ===