Разлика помеѓу преработките на „База на податоци“

*Data Definition ( дефинирање на податок ). Дефинирање на нова структура на податок во базата, бришење на структурата на податок, и менување на веќе посточка структура на податок.
*Ажурирање. Внесување, Менување и Бришење на податоци.
*Администрација. Регистрирање и надгледување на корисници, [[безбедност на податоците]], надгледување на перформансите на базата, враќање на податоци ако падне системот.Administration. Registering and monitoring users, enforcing [[data security]], monitoring performance, maintaining [[data integrity]], dealing with [[concurrency control]], and [[Data recovery|recovering]] information if the system fails.
*Retrieval. Obtaining information either for end-user queries and reports or for processing by applications.
*Администрација. Регистрирање и надгледување на корисници, [[безбедност на податоците]], надгледување на перформансите на базата, враќање на податоци ако падне системот.Administration. Registering and monitoring users, enforcing [[data security]], monitoring performance, maintaining [[data integrity]], dealing with [[concurrency control]], and [[Data recovery|recovering]] information if the system fails.
 
DBMS е одговорна за одржување на интегритетот и безбедноста на складираните податоци.
 
 
==Апликации и улоги==
94

уредувања