Разлика помеѓу преработките на „Лексика“

Одземени 29 бајти ,  пред 7 години
Одбиена последната промена во текстот (од 92.53.51.190) и вратена ревизијата 3073280 на 188.128.99.94
(Одбиена последната промена во текстот (од 92.53.51.190) и вратена ревизијата 3073280 на 188.128.99.94)
Таа е, се разбира, дел од науката за јазикот и тесно се поврзани со лексикологијата. Лексиколошките проучувања како крае резулат ги даваат лексикографските треудови.
Според тоа, во рамките на лексикографијата е изнаоѓањето, опишувањето, толкувањето и средувањето на зборовите во дебелите речнички книги. Речникот уште се нарекува и лексикон или вокабулар. Тоа е книга во која се собирани по некој редослед и според различни критериуми зборовите од еден или повеќе јазици.
Во зависност од тоа за какво средување на зборовите станбува збор што е целта на речнико, какви се толкувањата, објаснувањата и слично разликуваме различни видови речници. hahhahahah what the fuck !!!
 
{{никулец}}