Разлика помеѓу преработките на „Анатомија на човекот“

с
Откажано уредувањето 3149171 на уредникот 217.16.90.136 (разговор)
с (Откажано уредувањето 3149172 на уредникот 217.16.90.136 (разговор))
с (Откажано уредувањето 3149171 на уредникот 217.16.90.136 (разговор))
[[Податотека:Human skeleton diagram.png|мини|150п|[[Листа на коски од човечкиот скелет]]]]
'''Анатомијата на човекот''', која заедно со [[физиологија]]та и [[биохемија]]та, е основна медицинска наука чија првична цел е изучувањето на [[Морфологија (биологија)|морфологијата]] на човечкото тело на возрасен човек.<ref name = "intro HGray">{{цитирана веб страница | url=http://www.bartleby.com/107/1.html| title= Introduction page, "Anatomy of the Human Body". Henry Gray. 20th edition. 1918|accessdaymonth = 27 март| accessyear = 2007}}</ref> [[Анатомија]]та е поделена на голема анатомија и микроскопска анатомија.<ref name = "intro HGray"/> Големата анатомија (позната и како топографска анатомија) е делот од анатомијата која ги проучува деловите од човечкото тело кои можат да се видат самостојно без никакви препарати, со еден збор, поглемите или покрупните делови.<ref name = "intro HGray"/> Микроскопската анатомија пак е делот од анатомијата кој ги проучува помалите делови од телото кои најчесто можат да се видат со помош на [[микроскоп]], овдека спаѓаат и [[хистологија]]та (науката која се занимава со тоа како се организирани ткивата)<ref name = "intro HGray"/> и [[цитологија]]та (наука која ги проучува клетките). Анатомијата, [[физиологија]]та (наука која ги изучува животните манифестации на материјата) и [[биохемија]]та (наука која ги проучува хемиските процеси и хемиските претворби) се комплементарно - основни медицински науки кои најчесто се изучуваат заедно.
 
Многу често анатомијата на човечкото тело е поврзувана со науки како [[ембриологија]]та, [[Компаративна анатомија|компаративната анатомија]] и [[филогенетика]]та,<ref name = "intro HGray"/> преку заеднички корени во [[еволуција]]та. На пример, поголемиот дел од човечкото тело е поткрепено на античкиот сегментен шаблон кој се појавува кај сите [[‘рбетници]].
 
Човечкото тело е составено од [[биолошки системи]], кој пак се составени од [[орган]]и, кој пак се составени од [[Ткиво|ткива]], кој се составени од [[Клетка|клетки]] и [[Сврзно ткиво|сврзни тиква]].
 
Историјата на анатомијата, е карактеризирана веќе подолго време, од непрекинатото развивање на сфаќањата за функциите на [[орган]]ите и градбата на телото. Методите исто така драматично се развиваат, напредокот се потврдува со испитувањето на [[животни]]те преку анализа на добро сочувани мртви тела од луѓе до комплексно развиените техники кој се појавија во дваесетиот век.
 
== Органски системи ==
Органски системи кај човекот се:
* [[системот за движење]], составен од:скелетен систем, мускулен системс и истем на зглобови и врски
* [[системот за дишење]]
* [[системот за циркулација]]
* [[ендокриниот систем]]
* [[системот за излачување]]
* [[системот за осетливост]]
* [[нервниот систем]]
* [[системот за варење]]
* [[лимфен систем]]
== Делови на телото ==
Делови на телото кај човекот се:
* глава ([[Латински јазик|лат.]] caput) составена од: череп ([[Латински јазик|лат.]] cranium), лице ([[Латински јазик|лат.]] facies) и черепна празнина ([[Латински јазик|лат.]] cavum cranii)
* врат ([[Латински јазик|лат.]] collum)
* труп составен од граден кош ([[Латински јазик|лат.]] thorax), стомак ([[Латински јазик|лат.]] abdomen) и карлица ([[Латински јазик|лат.]] pelvis) со три празнини: градна ([[Латински јазик|лат.]] cavum thoracis), стомачна ([[Латински јазик|лат.]] cavum abdominis) и карлична празнина([[Латински јазик|лат.]] cavum pelvis)
* екстремитети кои можат да бидат: долни ([[Латински јазик|лат.]] membrum inferius) и горни ([[Латински јазик|лат.]] membrum superius)
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
[[Категорија:Анатомија на човекот| ]]
[[Категорија:Анатомија]]
[[Категорија:Човек|Анатомија]]