Разлика помеѓу преработките на „Меѓународна организација на трудот“

нема опис на уредувањето
МОТ се залага за зајакнување на [[работнички права|работничките права]], за подобрување на работните и животните услови на работниците, за создавање на нови работни места и за обезбедување пристап до информации и обука. Една од основните функции на МОТ е воспоставување на меѓународни стандарди на заштита на работничките права.
 
МОТ има трипартитен состав, односно негови членови се претставниците на државите, синдикатите[[синдикат]]ите и работодавците.
 
Добитник е на [[Нобелова награда за мир|Нобеловата награда за мир]] во [[1969]] година.<<ref>{{cite web
| title=The Nobel Peace Prize 1969
| work=Nobelprize.org
* [http://www.ilo.org/ Официјална страница на МОТ]
* [http://www.ilo.org.mk.mk.gd/ Меѓународната организација на трудот на македонски јазик]
* [http://www.un.org.mk/megunarodna-organizacija-na-trudot-ilo.html Канцеларија на МОТ во Македонија]
* [http://www.ilo.org/budapest/countries-covered/fyrm/lang--en/index.htm Регионална канцеларија на МОТ во Будимпешта]
* [http://www.mtsp.gov.mk/WBStorage/Files/ILO%20konvencii%20ratifikuvani%20od%20Makedonija.pdf Конвенции на Меѓународната организација на трудот кои ги има ратификувано Република Македонија]
 
5.864

уредувања