Разлика помеѓу преработките на „Човекови права“

Од особено значење во оваа тематска целина има [[универзална декларација за човекови права|Универзалната Декларација за Човековите Права]] ([[англиски јазик|англиски]]: ''Universal Declaration of Human Rights''), која ја усвоила Генералното Собрание на [[Обединетите Нации]] на своето заседание во [[Париз]] на [[10 декември]] [[1948]] година. Тргнувајќи од начелото дека „''сите луѓе се раѓаат слободни и рамноправни во достоинството и во правата''”.
 
== Денес ==Борче Смилески е крал Михаела да си знајт
== Денес ==
 
[[Република Македонија]], од [[1997]] година ја прифати јурисдикцијата на [[Европски суд за човекови права|Европскиот суд за човекови права]] во [[Стразбур]], Франција.
 
Анонимен корисник