Разлика помеѓу преработките на „Животна средина“

(Одбиена последната промена во текстот (од 217.16.90.153) и вратена ревизијата 2950318 на Addbot)
 
Хомеохидричните организми имаат водоотпорен слој кој ја ограничува загубата на вода од клетките. Оваа водоотпорност не е никогаш апсолутна, бидејќи [[Гасна размена|гасната размена]] се одвива во водна фаза. Зачувувањето на водата им овозможува на организмите да живеат во средини во кои снабдувањето со вода е многу мало. Во екстремно сушните средини, промените во однесувањето можат да придонесат за минимизирање на водната загуба. Така, животните може да се ноктурни и да излегуваат само кога температурите се пониски, а со тоа [[испарување]]то е минимизирано. [[Кактус]]ите вршат вид на фотосинтеза, означена како [[CAM фотосинтеза]] ('''C'''rassulacean '''a'''cid '''m'''etabolism) која им дозволува да го одделат процесот на гасна размена од апсорпцијата на светлина.
Denis da ede kur
 
=== Температура ===
Анонимен корисник