Разлика помеѓу преработките на „Геолошки топографски институт на САД“

с
нема опис на уредувањето
с
с
|budget = 1,1 милијарди [[американски долар|$]]<ref>{{cite press release|title=Secretary Salazar Applauds Senate’s Confirmation of Dr. Marcia McNutt as Director of the U.S. Geological Survey|url=http://www.doi.gov/news/pressreleases/2009_10_22_release.cfm|date=22 октомври 2009|publisher=U.S. Department of the Interior|accessdate=7 ноември 2009}}</ref>
|chief1_name = Марша Мекнат
|chief1_position = <ref>{{цитиранинаведени вести|author=Straub, Noelle|title=Senate Confirms Nominees for Interior, DOE |url=http://www.nytimes.com/gwire/2009/10/22/22greenwire-senate-confirms-nominees-for-interior-doe-23080.html|date=22 октомври 2009|publisher=[[The New York Times]]|accessdate=22 октомври 2009}}</ref> директор
|chief2_name =
|chief2_position =
'''Геолошкиот топографски институт на САД''' ([[англ.]] ''United States Geological Survey'', крат. '''USGS''')<ref>или '''Геолошка служба на САД'''</ref> е научна служба на [[влада на САД|владата на САД]]. Се заминава со проучување на [[топографија]]та на [[САД]], нивните [[природен ресурс|природни ресурси]] и осознавање на [[природна катастрофа|природните опасности]] што им се закануваат. Дејноста на институтот е распоредена на четири поважни полиња: [[биологија]]та, [[географија]]та, [[геологија]]та и [[хидрологија]]та. Геолошкиот топографски институт е организација задолжена за осознавање на факти и нема надлежност врз прописи и регулативи.
 
Како служба во состав на [[Министерство за внатрешни работи на САД|Министерството за внатрешни работи на САД]], ова е единствениот негов огранок што се занимава со научна дејност. Во институтот работат околу 8.670 лица,<ref name=AP-20091023>{{цитиранинаведени вести|author=The Associated Press|title=Monterey Aquarium's McNutt new USGS director|url=http://seattletimes.nwsource.com/html/nationworld/2010126506_apususgsdirector.html|publisher=Google Вести|date=23 октомври 2009|accessdate=25 октомври 2009}}</ref> а седиштето се наоѓа во Рестон (Вирџинија). Поважни филијали има и во [[Лејквуд (Колорадо)|Лејквуд]] (Колорадо) и [[Менло Парк]] (Калифорнија).
 
Мотото на установата гласи „''Science for a changing world''“ („Наука за свет кој се менува“).<ref>{{цмс
|accessdate=27 декември 2007
|archiveurl = http://web.archive.org/web/20080108011139/http://www.rockymountainnews.com/drmn/local/article/0,1299,DRMN_15_5213051,00.html <!-- Bot retrieved archive --> |archivedate = 8 јануари 2008}}
* {{цитиранинаведени вести
|url=http://www.msnbc.msn.com/id/16193443/
|first=John