Прасловенски јазик: Разлика помеѓу преработките

Одбиени последните 3 промени во текстот (од 31.11.102.87) и вратена ревизијата 2954412 на MacedonianBoy
[непроверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
(Одбиени последните 3 промени во текстот (од 31.11.102.87) и вратена ревизијата 2954412 на MacedonianBoy)
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'''Прасловенскиот јазик''' е јазикотпрајазикот од којшто произлегуваат [[ТарословенскиСтарословенски јазик|старословенскиот]] и покасно сите други [[словенски јазици]]. Се зборувал пред [[7 век]]. Прасловенскиот произлегол од хипотетичкиот [[индоевропски прајазик]].
 
Прасловенскиот јазик не е документиран писмено и затоа во научните истражувања е реконструиран преку аплицирање на [[компаративно-историски метод|компаративно-историскиот метод]] врз најстарите [[текст]]ови напишани на старословенски јазик и другите најблиски индоевропски јазици – [[балтички јазици|балтички]] и [[германски јазици|германски]].
 
== Потекло ==
 
Според некои лингвисти, прасловенскиот јазик се појавил пред 1 илјадалетие пр.н.е. Спорно е дали се одделил директно од индоевропскиот јазик или се одделил покасно од прабалтословенскиот јазик.
 
== Територија ==
На прасловенски јазик се зборувало во прататковината на [[Словени]]те, која се наоѓала според полскиот славист [[Тадеуш Лер-Сплавински]] во земјите меѓу [[Одра]] и [[Висла]], според рускиот славист [[Федот Петрович Филин]] ([[1908]]–[[1982]]) – во териториите меѓу среден [[Днепар]] и западен [[Буг]], на југ од [[Припјат]] и на север од јцрноморскитекрајцрноморските степи, а според бугарскиот [[проф. Иван Леков]] – на широка територија од [[Днепар]] до Висла, со динамични граници, слаба дијалектна диференциација и двонасочни миграции.