Разлика помеѓу преработките на „Пупунец“

Додадени 58 бајти ,  пред 7 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
Пупунецот е широко распространета во [[Европа]], [[Азија]] и [[Северна Африка]], Субсахарска Африка и [[Мадагаскар]].<ref name = "HBW">{{Cite book | first = A | last = Kristin | editor-last = Josep | editor-first = del Hoyo | editor2-last = Andrew | editor2-first = Elliott | editor3-last = Sargatal | editor3-first = Jordi | contribution = Family Upupidae (Hoopoes) | title = [[Handbook of the Birds of the World]]. Volume 6, Mousebirds to Hornbills | year = 2001 | pages = 396–411 | place = Barcelona | publisher = Lynx Edicions | isbn = 84-87334-30-X }}</ref> Повеќето европски и северноaзиски птици мигрираат во тропските предели во зима.<ref>{{cite journal |title=Migration patterns of Hoopoe ''Upupa epops'' and Wryneck ''Jynx torquilla'': an analysis of European ring recoveries|url=http://www.iee.unibe.ch/cb/content/e7117/e7118/e8739/e8786/e9751/Reichlin_JOrn2009.pdf |journal=Journal of Ornithology |year=2008 |first=Thomas |last=Reichlin |coauthors=Michael Schaub, Myles H. M. Menz, Murielle Mermod, Patricia Portner, Raphaël Arlettaz & Lukas Jenni |volume=150 |issue=2 |pages=393 |doi=10.1007/s10336-008-0361-3}}</ref> За разлика од африканската популација, кои се постојани жители. Овој вид се забележал во [[Алјаска]];<ref>{{cite journal |last=Dau |first=Christian |coauthors=Paniyak, Jack |year=1977 |title=Hoopoe, A First Record for North America |journal=Auk |volume=94 |issue=3 |page=601 |url=http://sora.unm.edu/sites/default/files/journals/auk/v094n03/p0601-p0601.pdf}}</ref> во 1975 во [[Јукон Делта]].<ref name=Heindel>{{cite book |title=Complete Birds of North America |last=Heindel |first=Matthew T. |coauthors=Jonathan Alderfer (ed.) |year=2006 |publisher=National Geographic Society |isbn=0-7922-4175-4 |page=360 }}</ref> Пупунците се множат северно од нивниот европски опсег,<ref name=Pforr>{{cite book |title=The Breeding Birds of Europe 2: A Photographic Handbook |last=Pforr |first=Manfred |coauthors=Alfred Limbrunner |year=1982 |publisher=Croom and Helm |location=London |isbn=0-7099-2020-2 |page=82 }}</ref> и во јужна Англија за време на топлите и сушните лета кои им пружаат скакулци и слични инсекти во облиство,<ref>{{cite book |title=Birdwatch |last=Soper |first=Tony |year=1982 |publisher=Webb & Bower |location=Exeter, England |isbn=0-906671-55-8 |page=141 }}</ref> иако се од раните 1980 северните европски популации се пријавени како намалувачки поради промената на климата.
 
Пупунецот има два основни услова во своето место на живеење: лесни вегетациони терени и вертикални површини со шуплини (како што се дрва, ѕидови, камења) каде што се гнездат. Овие барања можат да се обезбедат во широкиот спектар на екосистемот и како последица на тоа тие се населуваат во широкиот спектардијапазон на [[пустина|пустини]], шумски степи[[шумостепа|шумостепи]], [[савана|савани]] и во внатрешноста на шумата. Мадагаскарскиот подвид, исто така, ја користи густината на примарните шуми. Модификацијата на природни живеалишта од страна на луѓето за разни земјоделски искористувања довела до тоа тие да станат чести во овоштарниците, виноградите, полињата, иако се многу ретки во аграрните подрачја. Ловот е загрижувачки во Јужна Европа и Азија.
Пупунците прават сезонски движења како одговор на дождови во некои региони, како што се Цејлон и Западни Гати<ref>{{cite journal|author=Champion-Jones, RN |year=1937| title= The Ceylon Hoopoe (''Upupa epops ceylonensis'' Reichb.)| journal= J. Bombay Nat. Hist. Soc. |volume=39|issue=2|page=418}}</ref> Птиците се видени на големи висини, за време на миграција преку [[Хималаи]]те, а забележани се на околу 6400 м од првата експедиција на Монт Еверест.<ref name=hbk>{{cite book|author=Ali, S. and Ripley, S. D. |title=Handbook of the Birds of India and Pakistan. Volume 4|edition=2|publisher=Oxford University Press, New Delhi|pages=124–129 |year=1983}}</ref>