Унгарија: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с Bot: Migrating 217 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q28 (translate me)
сНема опис на уредувањето
Ред 86:
Во [[1001]] година Унгарците го прифатиле [[христијанство]]то и кнезот [[Иштван I]] се крунисал во крал. Во [[1526]] година за време на Мохачката битка Турците издвоиле победа над Унгарија и со тоа престанала да постои како држава. Територијата на Унгарија била поделена на три дела од кои: еден дел целосно потпаднал под власт на Турција, друг под власт на Хабсбуршка монархија и третиот бил полунезависна држава во вазалски однос со Турција. Кон крајот на [[17 век]] сите три дела биле дел од Хабсбуршката монархија и тогаш Унгарците ја менуваат религијата прифаќајќи го лутеранството и калвинизмот.
 
Во 1848 година Унгарците дигнале востание против Монархијата за национални права, но не успеале во тоа. По востанието политиката на монархијата кон Унгарците се менува и тогаш е формирана [[Австро-УнгаријаАвстроунгарија]].
 
Во Првата светска војна Австро-УнгаријаАвстроунгарија била дел од Силите на оската заедно со Германија и Италија. Кога Австро-УнгаријаАвстроунгарија ја изгубила војната, државата се поделила на два дела: Австрија и Унгарија, додека делови потпаднале во рамките на Југославија, Романија и Чехословачка.
 
Во Втората светска војна Унгарија повторно ја подржала Германија и тогаш по втор пат ја загубила војната. По војната Унгарија била под раководство на Комунистичката партија на Унгарија и од 1990 година е демократско повеќепартиско општество.
Ред 162:
 
== Надворешни врски ==
{{sisterlinkscommons|Hungary|Унгарија}}
* [http://www.parlament.hu/parl_en.htm Собрание]
* [https://www.cia.gov/library/publications/world-leaders-1/world-leaders-h/hungary.html Шеф на држава и кабинет]
Ред 171:
* [http://translations.bookfinder.hu/indexa.htm Превод на литературни творби на унгарски]
 
== Поврзано ==
== Видете исто така ==
* [[Будимпешта]]
* [[Унгарски јазик]]
* [[Хуни]]
* [[Австроунгарија]]
* [[Австро-Унгарија]]
 
 
{{Држави на Европскиот континент}}