Википедија:Документирање на предлошки: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
{{кратенка|ВП:ДОК}}
 
[[ПомошВикипедија:ШаблонШаблони|Шаблоните]] се многу моќна алатка на [[МедијаВики]], но во исто време збунувачки за новите корисници, па дури и поискусните корисници со потешкотии го разбираат значењето на покомплексните шаблони. Шаблоните треба да бидат проследени со соодветна '''[[документација]]''' за да се објасни и зголеми нивната употреба.
 
Документацијата треба да објасни зошто служи и како се користи шаблонот. Треба да биде едноставна за да може и корисниците без некои пошироки познавања на синтаксата на шаблонот, во кои спаѓаат и многу искусни уредувачи кои своето внимание го имаат фокусирано на друго место, да може правилно и успешно да го користат. Ова посебно е важно за шаблоните кои се користат многу често.