Разлика помеѓу преработките на „Европско првенство во кошарка 2013“

нема опис на уредувањето
'''Европското првенство во кошарка 2013''' или '''Евробаскет 2013''' е 38 европски шампионат во организација на [[ФИБА Европа]]. Шампионатот ќе се одржи во [[Словенија]] од 4 до 22 септември и на него ќе учествуваат 24 европски селекциии.<ref>[http://www.fibaeurope.com/coid_7HvsgJ91Gxs-yxtpzTVzH0.articleMode_on.container_frontpage.html FIBA Europe Board Expands EuroBasket Field] FIBA Europe, 31 May 2010.</ref>
 
Како потенцијални кандидати за одржување на шампионатот се пријавиле [[Босна и Херцеговина]], [[Хрватска]], [[Чешка]], [[Германија]], [[Италија]] и Словенија. Кандидатурите требало да бидат поднесени до 31 август 2010 година.<ref>[http://www.fibaeurope.com/cid_HPRzHWAbG3cDb,NjFR1eL0.coid_lOtic8mIHiIWVbHjHqmJa0.articleMode_on.html Ten countries express interest in hosting Eurobasket] Fiba Europe, 18 May 2010.</ref> На 5 септември 2010 година било објавено дека само држави поднеле кандидатура, Италија и Словенија.<ref>http://www.fibaeurope.com/coid_UugdBuwMJw2kTQqfxS4311.container_frontpage.articleMode_on.html</ref> Подоцна, Италија се повлекла<ref>http://www.fip.it/News.asp?IDNews=3015</ref> и Словенија ја добила организацијата. На 24 март 2011 година било објавено дека домаќини на првата фаза ќе бидат градовите [[Целје]], [[Јесенице (Словенија)|Јесенице]], [[Копер]] и [[Љубљана]]. Љубљана ќе биде домаќин на финалната фаза.
 
==Избор на домаќин==
[[Босна и Херцеговина]], [[Хрватска]], [[Чешка]], [[Германија]], [[Италија]] и [[Словенија]] беа потенцијални кандидати за домаќин на Еуробаскетот. Земјите кои беа заинтересирани требаа да ја достават својата кандидатура до 31 Август 2010. На 5 Септември 2010, беше известено дека само две земји го сториле тоа, Италија и Словенија. На 15 Октомври 2010, Италија се откажа, па [[Кошаркарска Федерација на Словенија]] остана единствена организатор.
 
Официјалната одлука за беше соопштена на семинарот на ФИБА Европа во [[Минхен]] на 5 Декември 2010.
 
==Формат==
 
==Финансирање==
 
==Лого, официјална песна и маскота==
 
==Градови==
377

уредувања