Разлика помеѓу преработките на „Филмска теорија“

Одземени 45 бајти ,  пред 7 години
с
нема опис на уредувањето
с
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'''Филмската теорија''' се обидува да развие прецизни систематски [[концепт|концепти]] што се аплицираат на изучувањата на [[филм|филмот]] и [[кино|киното]] како [[уметност]]. Класичната филмска теорија нуди структурна рамка за обраќање кон класичните предмети на техника, [[наратив]], код, слика, жанр, субјективност, и авторство. Поновите анализи им даваат простор на психоаналитичката филмска теорија, [[структурализам|структуралистичката]] филмска теорија, [[феминизам|феминистичката]] филмска теорија, и теориите на документарците, новите медиуми, и третото кино. Види исто така [[филмска критика]].
 
Во 60-те, академиците почнуваат со обиди да осигураат академска респектабилност конструирајќи филмски теории т.е. воведувајќи концепти од етаблирани дициплини како [[психоанализа]], литературни студии и [[лингвистика]].
 
Во 70-те, британскиот журнал „Екран“ е многу влијателен бил британскиот часопис „Екран“ .
 
== Специфични теории и стилови на филм ==