Разлика помеѓу преработките на „Филмски жанр“

Додадени 1.680 бајти ,  пред 7 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
 
== Категоризација на филмски жанрови ==
Се користат три основни типови при категоризација на филмови: опкружување, природакарактер и формат.
 
=== Опкружување ===
* '''Вестерн''': дивина на работ на цивилизацијата, обично на американскиот запад.
 
=== ПриродаКарактер ===
* [[Акција (жанр)|Акција]]: во главно се работи за морална борба меѓу „доброто“ и „лошото“ одиграно преку насилство и физичка сила.
* '''Авантура''': вклучува опасност, ризик и често висок степен на фантазија.
* '''Трилер''': провоцира возбуда и нервозна тензија.
 
*== [[Список на филмски жанрови]] ==
== Поврзано ==
== Филмски жанрови ==
* [[Список на филмски жанрови]]
* [[Акционен филм|Акциона-авантура]]
** [[Трилер филм]]
* [[Уметнички филм]]
* [[Биографски филм]]
* [[Филм за девојки]]
* [[Комедија филм]]
** [[Црна комедија]]
** [[Романтична комедија]]
* [[Список на филмови според стрипови|Стрип-филм]]
* [[Документарен филм]]
** [[Cinéma vérité]]
** [[Мокументарец]]
* [[Драма филм]]
** [[Историски драма филм]]
* [[Ефемерален филм]]
* [[Експлоататорски филм]]
* [[Експресионистички филм]]
* [[Фамилијарен филм]]
* [[Фантастичен филм]]
* [[Готски филм]]
* [[Хорор филм]]
** [[Слешер филм]]
* [[Карате филм]]
* [[Средновековен филм]]
* [[Мјузикл филм]]
* [[Мистерија филм]]
* [[Порнографски филм]]
* [[Пропаганден филм]]
* [[Патепис филм]]
* [[Научно-фантастичен филм]]
* [[Спортски филм]]
* [[Шпионски филм]]
* [[Тинејџерски филм]]
* [[Воен филм]]
* [[Вестерн]]
 
== Филмски стилови ==
* [[3Д филм]]
* [[Анимација|Анимиран филм]]
** [[Аниме]]
* [[Догме95]]
* [[Филм ноар]]
* [[Приказна во приказна]]
* [[Надреалистички филм]] (види исто така [[надреализам]])
* [[Краток филм]]
* [[Тивок филм]]
 
[[Категорија:Филмски жанрови| ]]