Разлика помеѓу преработките на „Студена војна“

Нема измена во големината ,  пред 6 години
с
нема опис на уредувањето
с
Во 1946 Черчил говорел за железната завеса која се спушта помеѓу Западот и Истокот, и повикал на Англо-Американски сојуз против Советите:<ref name = "Schmitz">David F. Schmitz, "Cold War (1945–91): Causes" ''The Oxford Companion to American Military History''. John Whiteclay Chambers II, ed., Oxford University Press 1999.</ref>
 
{{cquote|Од [[ШчечинШчеќин]] на [[Балтичко Море|Балтичкото Море]] до [[Трст]] на [[Јадран]]от преку континентот се спушта „железна завеса“. Зад таа линија лежат сите главни градови на старите држави на Централна и Источна Европа. [[Варшава]], [[Берлин]], [[Прага]], [[Виена]], [[Будимпешта]], [[Белград]], [[Букурешт]] и [[Софија]] - сите овие славни градови и нивното население лежат во она што морам да го наречам Советска сфера, и сите се подложни, на еден или друг начин, не само на советското влијание, туку и на високо ниво на контрола од [[Москва]].}}
Черчил исто така се смета како еден од првичните иницијатори на Студената Војна, особено бидејќи тој прв го употребил изразот "студена војна", а исто така и бил гневен на САД, особено на претседателот Франклин Делано Рузвелт, бидејќи Рузвелт се трудел да организира тајни состаноци со Сталин иако до тие состаноци никогаш не дошло. Черчил постојано му говорел на Рузвелт дека по Втората Светска Војна, Сталин и Советскиот Сојуз ќе имаат најголема добивка во Европа поради големите успеси на Црвената Армија, но Рузвелт му велел дека залудно "бара непријатели таму каде што ги нема". Ова се смета и како еден од основните мотиви поради кои што Черчил во 1946 ги применил изразите "железна завеса" и "студена војна".