Разлика помеѓу преработките на „Пипин Малиот“

Нема измена во големината ,  пред 8 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
Сепак, Аквитанија сé уште била под [[Вајфер од Аквитанија|Вајфер]]овата баскиско-аквитанска власт, надвор од Франкискиот домен. Вајфер се чини ги конфискувал имотите на Црквата, веројатно поделувајќи ги на својата војска. Во 760, поради овие дејства Пипин со мечеви и оган ја опустошил [[Аквитанија#Ран Среден век|Аквитанија]] а грофовиите лојални на Вајфер ја опустошиле Бургундија. Пипин а возврат ги нападнал градовите Клермонт и Бурбон, кои ги бранеле Вајферовите трупи.
 
Во 763, Пипин уште повеќе напредувал во териториите на Вајфер и освоил многу тврдини (Поатје, Лимож, Ангулем итн.), после што Вајферовите контранапади и војнаа станале уште пожестоки. Пипин одбрал да шири терор, да опожарува куќи, да уништува поседи и виногради. Докај 765, бруталната тактика се чини се исплатела на Франките, кои го задушиле отпорот во централна Аквитанија (престолнината на Вајфер, Тулуз, паднала во 767) и го опустошиле целиот регион. Како резултат на тоа, аквитанските благородници и Баскијците од другата страна на [[Гарона]] немале другадруг опцијаизбор освен да го прифатат примирјето кое било во полза на Франките (Фронзак, c. 768). Вајфер побегнал но бил убиен од страна на неговите разочарани следбеници.
 
==Наследство==
Пипин умрел во тек на воен поход, во 768. Бил закопан во црквата Сен- Дени. Неговата жена [[Бертрада од Лаон|Бертрада]] била исто така таму закопана во 783. Карло Велики одново ја изградил Базиликата во чест на неговите родители и ставил натписси на влезот.<ref>[[Basilique Saint-Denis]].</ref>
 
Франкиското кралство било поделено според [[Салиски закон|Салискиот закон]] меѓу неговите два сина: [[Карло Велики]] и [[Карломан I]].