Разлика помеѓу преработките на „Генетски изменет организам“

нема опис на уредувањето
Според ISAAA, во 2010 година околу 15 милиони земјоделци одгледувале ГМО култура во 29 земји. 90% од нив се наоѓаат во посиромашните земји во развој како што се: [[Индија]], [[Кина]], [[Филипини]], [[Јужноафриканска Република]]. Глобалната комерцијална вредност на ГМО културата во 2008 година е проценета на 130 билиони американски долари. Во [[САД]] околу 81-86% е застапена [[пченка]]та, 88-90% од сите сои и 81-93% [[памук]] култури кај кои е користена ГМО технологијата. Користењето на ГМО предизвикало многу контроверзии ширум светот. Противниците тврдат дека не е пожелно да се менува биолошките процеси кои природно еволуирале во текот на еден долг период, а некои нагласуваат дека модерната наука не може во потполност да ги сфати потенцијалните негативни влијанија од овие промени.
 
Други [KOЈ??] во ова гледаат природен развој на човечка тенденција да создаде култура со непожелни карактеристики, а во последните години се појавуваат тврдења дека ГМО продуктите предизвикуваат [[Рак (болест)|рак]]<ref>[http://www.policymic.com/articles/15889/french-gmo-research-finds-monsanto-corn-causes-cancer-america-should-pay-attention_ French GMO Research Finds Monsanto Corn Causes Cancer: America Should Pay Attention] {{en}}</ref>, [[стерилитет]]<ref>[http://www.disclose.tv/news/Russian_Biologists_GMO_foods_cause_sterility_in_third_generation/86342 Russian Biologists: GMO foods cause sterility in third generation] {{en}}</ref> и цела низа други негативни последици на човечкиот организам.
 
== Наводи ==
Анонимен корисник