Разлика помеѓу преработките на „Генетски изменет организам“

Нема измена во големината ,  пред 7 години
Според ISAAA, во 2010 година околу 15 милиони земјоделци одгледувале ГМО култура во 29 земји. 90% од нив се наоѓаат во посиромашните земји во развој како што се: [[Индија]], [[Кина]], [[Филипини]], [[Јужноафриканска Република]]. Глобалната комерцијална вредност на ГМО културата во 2008 година е проценета на 130 билиони американски долари. Во [[САД]] околу 81-86% е застапена [[пченка]]та, 88-90% од сите сои и 81-93% [[памук]] култури кај кои е користена ГМО технологијата. Користењето на ГМО предизвикало многу контроверзии ширум светот. Противниците тврдат дека не е пожелно да се менува биолошките процеси кои природно еволуирале во текот на еден долг период, а некои нагласуваат дека модерната наука не може во потполност да ги сфати потенцијалните негативни влијанија од овие промени.
 
Други во ова гледаат природен развој на човечка тенденција да создаде култура со непожелни карактеристики, а во последните години се појавуваат тврдења дека ГМО продуктите предизвикуваат [[Рак (болест)|рак]]<ref>[http://www.policymic.com/articles/15889/french-gmo-research-finds-monsanto-corn-causes-cancer-america-should-pay-attention_ French GMO Research Finds Monsanto Corn Causes Cancer: America Should Pay Attention] {{en}}</ref><ref>[http://www.ghorganics.com/GM%20food%20can%20cause%20cancer.htm GM food can cause cancer] {{en}}</ref>, [[неплодностстерилитет]]<ref>[http://www.disclose.tv/news/Russian_Biologists_GMO_foods_cause_sterility_in_third_generation/86342 Russian Biologists: GMO foods cause sterility in third generation] {{en}}</ref> и цела низа други негативни последици на човечкиот организам.
 
== Наводи ==