Разлика помеѓу преработките на „Билишта“

Додадени 556 бајти ,  пред 8 години
нема опис на уредувањето
 
'''Билишта''' (на [[албански]]: Bilisht или Bilishti, на [[грчки]]: Βίγλιστα) е град со околу 12 .000 луѓе во областаокругот [[Девол (округ)|Девол]] во југоисточна [[Албанија]]. Градот има континентална клима со топли лета и ладни зими. Градот е во близина на македонската и грчката граница.
 
==Географија==
==Историја==
 
Во 17.-от век турскиот писател Хаџи Калфа во својот опис на Румелија и Босна, за овој град пишува:
 
„ Билишта„Билишта е кадилак, кој се наоѓа на 12 дена од [[Цариград]]. Наоколу се наоѓаат: [[Костур|Кесрие]], [[Корча]], [[Преспа]], Хорпиште. Жителите сасе македонци и арнаути.
 
ПоСогласно [[Санстефански мировен договор|Санстефанскиот мировен договор]] од 1878 година, Билишта заедно со целата област [[Девол]] влегуватребало да влезе во границите на [[Бугарија]], но Берлинскиот договор го враќа на [[Отоманската империја]].
 
Во текот на [[Илинденското востание]], костурските востаници го напаѓаат Билишта, но не успеваат да го заземат.<ref>Христо Силянов „Освободителнитѣ борби на Македония“, "Наука и Изкуство", София, 1983, I, 304 стр.</ref>
Кон крајот на 19 век Билишта е смешано албанско-македонско градче, во кое има и училиште. Според грчката статистика во Билишта живееја 1000 муслимани и 275 христијани патријаршисти. Според податоците од бугарската егзархија, во почетокот на 20 век во Билишта имало 20 македонски куќи со 106 жители. Пред Балкнаската војна голем дел од трговијата е во рацете на Македонците, кои во градот имале околу 40 македонски дуќани.
 
Кон крајот на 19 век Билишта е смешаномешано албанско-македонско градче, во кое има и училиште. Според грчката статистика во Билишта живееја 10001.000 муслимани и 275 христијани патријаршисти. Според податоците од бугарската егзархија, во почетокот на 20 век во Билишта имало 20 македонски куќи со 106 жители. Пред Балкнаската[[Балкански војни|Балканската војна]] голем дел од трговијата е во рацете на Македонците, кои во градот имале околу 40 македонски дуќани.
 
==Наводи==
{{наводи}}
 
{{Градови во Албанија}}
6.352

уредувања