Конфуцијанство: Разлика помеѓу преработките

Одземени 8 бајти ,  пред 9 години
с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
[[Конфучиј]] бил мудар философ од Кина, чие учење со векови е влијателно во [[Источна Азија]]. Неговите идеи не се прифатени додека бил жив, а тој самиот често се жалел дека не е ангажиран од ниеден феудален господар. Како што се случува и со други истакнати фигури, како [[Исус Христос]], [[Сократ]] и [[Буда]], Конфучиј не оставил зад себе ниеден напишан текст. Денешните текстови кои се поврзуваат со него се текстови запишани од неговите ученици. Најважната книга на конфучијанството се нарекува „[[Аналекти]]“. Ова е уште повеќе искомплицирано со периодот на палење на книгите, за време на династијата [[Чин (династија)|Чин]] во Кина, меѓу 213 и 206 г. п.н.е.
 
Првиот вистински конфучијански систем е создаден од неговите ученици или од учениците на неговите ученици. Во текот на плодниот период на философијата во Кина, конфучијанството го развиле во етичка и политичка доктрина личности како [[Менг-це]] и [[СјуенСјин-це]] (да не се меша со [[Сун Це]]). Менг-це го збогатил ова учење со тврдењето дека природата на човекот во својата суштина е добра, за разлика од СјуенСјин-це, кој го тврдел спротивното дека човечката природа е лоша и затоа е потребно да бидат учени и изложени на обреди.
 
Некои од учениците на СјуенСјин-це, како [[Хан Феј]] и [[Ли Сји]] станале легалисти (еден вид ран [[тоталитаризам]], сосема различен од учењето на конфучијанството).
 
Конфучијанството онакво какво што опстојало до [[XIX век|XIX]] и [[XX век]], главно доаѓа од школите на [[неоконфучијанство]]то, предводено од [[Чу Сји]]. Неоконфучијанството ги комбинира идеите на [[таоизам|таоизмот]] и [[будизам|будизмот]] со постоечките конфучијански идеи, и со тоа се претвора во покомплетен систем на [[метафизика]]та. Во исто време, многу форми на конфучијанството историски се декларирале како спротивни на системот на верувања на будизмот и таоизмот.
== Исправување на имињата ==
 
[[СјуенСјин-це]] во делот 22 од „Исправување на имињата“ изјавил дека древните мудри кралеви бирале имиња кои директно се во врска со реалноста, но подоцнежните генерации ја измешале терминологијата, исковале нова номенклатура и поради тоа веќе не можат да го одвојат правилното од погрешното.
Самиот Конфучиј верувал дека општествениот неред е резултат на неуспехот да се сфати и да се живее во реалноста.