Разлика помеѓу преработките на „Роберт Грин“

Додадени 224 бајти ,  пред 8 години
|image = Robert Greene B&W.jpg|250px |
|name = Роберт Грин
|birth_date = {{birthроден date and ageна|195914|5мај|141959}}
|birth_place = [[Лос Анџелес]], [[Калифорнија]], [[САД]]
|occupation = [[Писател]]
}}
'''Роберт Грин''' (роден на 14 мај, 1959) е американски [[писател]], познат по тоа што пишува книги со чија помош луѓето можат да си самопомогнат и да напредуваат во работата. Има напишано четири интернационални бестселери: ''[[Концизни 48 закони на моќта]]'', ''[[Концизна уметност на заведувањето]]'', ''[[Концизни 33 стратегии за војување]]'', и ''[[Педесеттиот закон]]'' (заедно со раперот [[50 Cent]]).<ref name=OutlawCulture>{{cite news|last=Lee|first=Chris|title=Laws for an Outlaw Culture|url=http://articles.latimes.com/2006/jul/12/entertainment/et-48laws12|newspaper=LA Times|date=July 12, 2006}}</ref>
 
 
==Младост и образование==
Грин пораснал во Лос Анџелес, каде го посетувал [[универзитетот Беркли во Калифорнија]] пред да се стекне со бакалаварски степен по Класични студии на универзитетот на [[Висконсин]] - Медисон.<ref name=LATimesAA>{{cite news|last=Chang|first=Andrea|title=American Apparel's in-house guru shows a lighter side|url=http://articles.latimes.com/2011/aug/30/business/la-fi-robert-greene-20110726/2|newspaper=The Los Angeles Times|date=August 30, 2011}}</ref> Пред да се реши да стане писател, Грин сменил повеќе од 80 работи, меѓу кои градежник, преведувач, уредник во списанија, како и сценарист.<ref name=FreshPrince>{{cite news|last=Paumgarten|first=Nick|title=FRESH PRINCE; Hip-hop's Machiavelli|url=http://www.newyorker.com/archive/2006/11/06/061106fa_fact_paumgarten|newspaper=The New Yorker|date=November 6, 2006}}</ref> Во 1995 година, Грин работел како писател во Фабрика, училиште за уметности и медии во Италија, и таму се запознал со книжар на име Јуст Елферс.
 
 
==Книги==
===Концизни 48 закони на моќта===
{{mainГлавна|Концизни 48 закони на моќта}}
Првата негова книга, ''[[Концизни 48 закони на моќта]]'' претставува еден практичен водич за секој кој има желба за моќ, кој ја набљудува моќта, или кој сака да се спротистави на некаква моќ.<ref name=BusinessWeekList>{{cite web|last=Green|first=Hardy|title=Best Selling List|publisher=BusinessWeek|date=November 30, 1998}}</ref> Книгата претставува еден вид на дестилација на моќта во последните 3.000 години од човечката историја и ги опишува животите на стратези и историски личности како на пример [[Николо Макијавели]], [[Сун Цу]], [[Карл фон Клаузевиц]], [[Елизабета I]], [[Хенри Кисинџер]], and [[Финијас Барнум]].<ref name=48lawsofpower>{{cite book |title=The 48 Laws of Power |last=Greene |first=Robert|year=2000 |publisher= |location=New York, NY |isbn=0140280197 |pages=452 |url=http://www.amazon.com/48-Laws-Power-Robert-Greene/dp/0140280197/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1346102901&sr=1-1&keywords=48+laws+of+power}}</ref><ref name=CNN>Blake, John. [http://articles.cnn.com/2010-03-15/living/48.laws.of.power_1_gain-power-laws-robert-greene?_s=PM%3ALIVING How to Master the ‘48 Laws of Power’]. ''CNN''. March 15, 2010.</ref> Секој закон си има свое поглавје, свои „грешки,“ свои „набљудувања“ и „осврт“.
 
 
===Концизна уметност на заведувањето===
{{mainГлавна|Концизна уметност на заведувањето}}
Втората книга на Грин, ''Концизна уметност на заведувањето'', е издадена во 2004 година и на некој начин претставува како прирачник за најсуптилната и најефикасната форма на моќта - заведувањето.<ref name=ArtofSeduction>{{cite web|title=The Art of Seduction|url=http://www.amazon.com/Art-Seduction-Robert-Greene/dp/1861977697/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1348076753&sr=1-1&keywords=art+of+seduction|publisher=Amazon}}</ref> Во книгата се опишани деветте видови на заведувачи и аспекти од привлекувањето, автентичноста, раскажувањето и преговарањето.<ref name=SeductiveWriting>{{cite web|last=Bruce|first=Robert|title=The Art of Seductive Writing: A Conversation with Robert Greene|url=http://www.copyblogger.com/art-of-seductive-writing-transcript/|publisher=Copy Blogger|date=October 21, 2001}}</ref><ref>{{cite news |url=http://www.independent.ie/unsorted/features/seduce-them-by-the-book-203510.html |title=Seduce them by the book |newspaper=The Irish Independent |author=Eddie Lennon |date=September 4 2003}}</ref> Грин зема примери од историски личности како [[Клеопатра]], [[Казанова]], [[Дјук Елингтон]] and [[Џон Ф. Кенеди]] и ја објаснува психологијата која се крие позади нивните начини на заведување.<ref name=BusinessInsider48>{{cite news|last=Groth|first=Aimee|title=Robert Greene Tells Us What People Don't Understand About Power|url=http://www.businessinsider.com/robert-greene-on-the-laws-of-power-and-seduction-2012-6|newspaper=Business Insider|date=June 4, 2012}}</ref><ref>{{cite news |url=http://www.nytimes.com/2003/08/03/style/possessed-seduction-s-earthy-scent.html |title=POSSESSED; Seduction's Earthy Scent |newspaper=The New York Times |author=David Colman |date=August 3, 2003}}</ref>
 
 
===Концизни 33 стратегии за војување===
{{mainГлавна|Концизни 33 стратегии за војување}}
''Концизни 33 стратегии за војување'' е третата книга на Грин и е објавена и издадена во 2007 година.<ref name=33strategies>{{cite book |title=The 33 Strategies of War |last=Greene |first=Robert |year=2006 |publisher= Viking |location= New York, NY |isbn=0143112783 |pages=496 |url=http://www.amazon.com/The-Strategies-Joost-Elffers-Books/dp/0143112783/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1346205375&sr=8-1&keywords=33+strategies+of+war}}</ref> Книгата ги опишува секојдневните борби и борбената мудрост која лежи позади историски личности од типот на [[наполеон Бонапарта]], [[Сун Цу]], [[Афлред Хичкок]], [[Александар Македонски]] и [[магарет Тачер]].<ref name=BusinessInsider33>{{cite news|last=Lee|first=Eloise|title=33 War Strategies That Will Help You Win Everything In Life |url=http://www.businessinsider.com/33-strategies-of-war-you-should-apply-to-everyday-life-2012-5?op=1|newspaper=Business Insider|date=May 4, 2012}}</ref><ref name=BusinessWeek>{{cite news |url=http://www.businessweek.com/stories/2006-04-30/online-extra-a-best-seller-smorgasbord |title=Online Extra: A Best-Seller Smorgasbord |newspaper=BusinessWeek |date=April 30, 2006}}</ref><ref name=PublisherWeekly>{{cite web|title=33 Strategies of War|url=http://www.publishersweekly.com/978-0-670-03457-4|publisher=Publishers Weekly|date=December 12, 2005}}</ref>
 
Од книгата се имаат продадено повеќе од 200.000 копиипримероци.<ref name=rginterview/>
 
===Педесеттиот закон===
{{mainГлавна|Педесеттиот закон}}
''Педесеттиот закон'' е четвртата кнгиа на Грин и единствената која ја има напишано заедно со познатиот рапер [[50 Cent]]. Педесеттиот закон е издадена во 2009 година.<ref name=Vibe>{{cite web|title=50 Cent is New York Times Certified| url=http://www.vibe.com/article/50-cent-new-york-times-certified| publisher=Vibe |date=September 28, 2009}}</ref><ref name=NYTimeslist>{{cite web|title=Bestsellers|url=http://www.nytimes.com/best-sellers-books/2009-09-27/hardcover-advice/list.html|publisher=New York Times|date=September 27, 2009}}</ref><ref name=InsidetheList>{{cite web|last=Schuessler|first=Jennifer|title=Inside the List|url=http://www.nytimes.com/2009/09/27/books/review/InsideList-t.html?ref=books|publisher=New York Times|date=September 18, 2009}}</ref> Во книгата се опишани некои универзални закони за стратегијата и бестрашноста, дополнети со анегдоти до подемот на 50 Cent како музичар, како и лекции од некои историски личности како [[Абрахам Линколн]], [[Сократ]], [[Малком Екс]], [[Мајлс Дејвис]], [[Николо Макијавели|Макијавели]], [[Фјодор Михајлович Достоевски|Достоевски]] и [[Шарл Монтескје]].<ref name=FastCompany>{{cite web|last=Johnson|first=Lynne|title=The 50 Cent Bible|url=http://www.fastcompany.com/1353390/50-cent-bible|publisher=Fast Company|date=September 10, 2009}}</ref><ref name=BusinessInsider50th>{{cite web|last=Groth|first=Aimee|title=10 Tips For Becoming Fearless Like 50 Cent |url=http://www.businessinsider.com/robert-greene-and-50-cents-50th-law-2012-5?op=1|newspaper=Business Insider|date=May 10, 2012}}</ref><ref name=TheAustralian>{{cite news|last=Goodman|first=Matthew|title=Rapper's latest hit for business scene|url=http://www.theaustralian.com.au/arts/rappers-latest-hit-for-business-scene/story-e6frg8n6-1225792219460|newspaper=The Australian|date=October 29, 2009}}</ref>
 
Книгата стигна до петтото место на листатасписокот на [[The New York Times]].
 
 
===Надмоќ===
{{mainГлавна|Надмоќ}}
Петтата книга на Грин, ''[[Надмоќ]]'', излезе од печат на 13 ноември, 2012 година.<ref name=cnnmoney>{{cite web|last=Capouya|first=John|title=Zen and the art of global domination|url=http://features.blogs.fortune.cnn.com/2012/11/09/mastery-robert-greene/|publisher=CNN Money|date=November 9, 2012}}</ref> ''Надмоќ'' ги опишува животите на некои историски, како и современи познати личности и се обидува да му ги долови на читателот оние работи кои им помогнале на патот до мајсторството во нивната професија.<ref name=masterybook>{{cite book |title=Mastery |first=Robert |last=Greene |publisher=Viking |location= |year=2012 |isbn=0670024961 |pages= |url=}}</ref> Книгата е поделена на шест глави, и секоја се фокусира на суштинските лекции и стратегии кои следат по патот до мајсторството.<ref name=masterybook/><ref name=nytimes>{{cite news|last=Kurutz|first=Steven|title=Renovate Like a Master|url=http://www.nytimes.com/2012/11/08/garden/robert-greene-on-renovating-like-a-master.html?pagewanted=all&_r=0|newspaper=New York Times|date=November 7, 2012}}</ref><ref>[http://www.geekwire.com/2012/excerpt-yoky-matsuoka-created-modern-robotic-hand/ How Yoky Matsuoka created the modern robotic hand, and what the rest of us can learn from her] ''GeekWire''. November 12, 2012.</ref><ref name=businessinsider>{{cite web|last=Groth|first=Aimee|title=27 Tips For Mastering Anything|url=http://www.businessinsider.com/robert-greenes-mastery-2012-11?op=1|publisher=Business Insider|date=November 2, 1012}}</ref>
 
*2012 ''[[Надмоќ]]''
 
==ReferencesНаводи==
{{Reflistнаводи|2}}
 
==Надворешни врски==
* [http://www.youtube.com/watch?v=fR4-waImqus Интервју во шоуто на Грегори Ментел]
* [http://newsblaze.com/story/20080130073536tsop.nb/topstory.html Аудио интевју за Концизни 33 стратегии на војување]
 
[[Категорија:Живи луѓе]]
[[Категорија:Американски писатели]]
[[Категорија:Американски Евреи]]