Разлика помеѓу преработките на „Помош:Разговорна страница“

обновување
(излишен текст)
(обновување)
* '''Разговор за кориснички страници''' се користи за оставање пораки на корисниците. Кога ќе напишете нешто на нечија страница за разговор, кога тој корисник ќе се логира на Википедија ќе му се покаже порака: '''Имате нови пораки''' на врвот на секоја Википедија страница, се дури не ја отворат својата страница за разговор.
* '''Википедија страници за разговор''' се користат за дискусија на постоечки и развивани начела (политики), насоки (водичи) и предлози.
 
Врската '''Разговор''' води кон страница во истиот [[Wikipedia:Именски простор|именски простор]] како и статијата, корисничката страница, или шаблонот со дополнително „Разговор“ пред двете точки, пример: ''Разговор:Википедија'', ''Разговор:Македонија'' итн.
 
== Основни правила за сите страни за разговор ==
 
Користете ги страниците за разговор за енциклопедиски цели, а не само за расправање и лични дискусии. Со други зборови, дискутирајте за статијата, а не за темата.
 
== Форматирање ==
Бидејќи [[вики]] платформата нуди големи можности за користење на различни стилови, се препорачува употреба на конзистентно форматирање со цел полесно следење на дискусиите.
 
Длабочината на пораката се определува според бројот на две точки (':') пред пораката:
{| border="1" cellpadding="6" cellspacing="0"
|
<nowiki>порака 1 --корисник 1</nowiki><br>
<nowiki>:одговор 1.1 --корисник 2</nowiki><br>
<nowiki>:одговор 1.2 --корисник 3</nowiki><br>
<nowiki>::одговор 1.2.1 --корисник 1</nowiki><br>
<nowiki>порака 2 --корисник 4</nowiki><br>
<nowiki>:одговор 2.1 --корисник 5</nowiki><br>
|}
 
== Кориснички страни за разговор ==
Сите корисници имаат соодветна страница за разговор. Доколку имате нови коментари во вашата страница за разговор ќе ви се појави пораката „Имате нови пораки“ на врвот на секоја Википедија страница.
 
За да оставите порака на друг корисник во неговата страница за разговор, кликнете на '''Разговор''' кога ја гледате неговата корисничка страница. Во листата на Скорешни промени можете директно да влезете на нечија страница за разговор со кликнување на (Разговор) до името на корисникот.
 
== Начин на однесување ==
=== Дали можам да правам што сакам на мојата страница за разговор? ===
Повеќете корисници ги третираат личните страници за разговор како обични и ги архивираат содржините повремено во лична подстраница.
 
Слободно уредете ја вашата лична страница според вашиот вкус, но имајте во предвид дека вашата страна за разговор служи пред се за комуникација на други корисници со вас. Некој може да се налути ако неможе да ја користи за таа намена.
 
== Како да се одржува двонасочен разговор ==
Ако пишувате поврзани пораки на повеќе лични страници за разговор, добиениот текст ќе биде тежок за следење. Еве два система како да ги направите ваквите текстови почитливи:
 
* Копирајте го текстот на кој одговарате во страната за разговор на другиот корисник. Вашиот одговор оставете го веднаш под него и назабете го за да се познава.
* ''Или:'' Оставете порака на вашата страници за разговор дека ќе пратите одговор таму освен ако тие не побараат поинаку. Ова правете го во конверзации кои не сте ги започнале вие.
* Набљудувајте ја страницата за разговор на соговорникот и кажете му дека може да одговори таму. Ова правете го во конверзации кои ги почнувате ''вие''.
 
== Други забелешки ==
* Освен специјалните страници, сите именски простори имаат соодветен именски простор за разговор. Сите страни во именскиот простор за разговор имаат префикс ''Разговор:'' пред името на соодветната статија. Пример, страниците за разговор од главниот именскиот простор имаат префикс ''Разговор:'', а за личните страници ''Разговор_со_корисник:''.
 
* [[Спам|Спамирањето]] е крајно непрепорачливо.
 
[[Категорија:Википедија_помош]]
 
==Видете уште==
*[[m:Help:Talk page]] {{en}}
*[[Википедија:Напатствија за страници за разговор<!-- Wikipedia:Talk page guidelines -->]]
*[[Википедија]]
*[[Помош:Архивирање на страница за разговор]]
 
[[Категорија:Википедија:Основни информации]]
[[Категорија:Википедија:Разговори|*]]