Википедија:Не ја нарушувајте Википедија за да илустрирате поента: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
Кога поединецот станува исфрустриран поради начинот на кој се применува некое [[ВП:НИН|начело или напатствие]], може да се обиде да го дискредитира истото преку толкување на правилото од сопствена гледна точка. Понекогаш, ова се прави само за да се илустрира поента во спор за содржина на статија. Во друг случај, може да се случи едно начело да се толкува на [[ВП:РАЗУМ|непопуларен]] начин, со цел неговото значење да биде искривоколчено. Можноста за такво однесување не е ограничена само на статиите; може да се случи и на огласните табли, при дискусија за бришење на статија, итн. Побарајте помош од администратор само онаму каде сте сигурни дека корисникот го крши ова правило.
 
Ваквите тактики се многу штетни и може да доведат до [[ВП:БЛОК|блокирање]] или [[ВП:БАН|банирање]] на корисничката сметка. Ако сметате дека некое начело е проблематично, споделете го вашето мислење на соодветната страница за разговор. Ако едноставно не се согласувате со нечие уредување на конкретна статија, дискутирајте го тоа на страницата за разговор на таа статија. Ако диретната дискусија не вроди со плод и не сѐ уште не можете да го разрешите несогласувањето, погледајте ја [[ВП:СПОР|страницата за разрешување спорови]].
 
Практиката покажала дека е невозможно Википедија да биде 100% во право, па оттаму нејзините правила никогаш [[ВП:ИСП|нема да бидат совршени]]. Ако постои консензус кој строго се коси со вашите лични ставови, пожелно е да го почитувате мислењето на мнозинството отколку да се обидете да го занемарите преку нечесни игри.