Википедија:Не ја нарушувајте Википедија за да илустрирате поента: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
(преведено напатствие)
 
Нема опис на уредувањето
 
'''Важна напомена''': Често користена кратенка до овде е [[ВП:ПОЕНТА]]. Треба да се има на ум, ако некој се обидува докаже поента, тоа автоматски не значи дека тој ја нарушува Википедија како би ја илустрирал истата.
 
== Примери ==
1. '''Ако''' друг корисник номинира за [[Википедија:Статии за бришење|бришење]] статија што сами сте ја уредувале, тогаш:
*{{за}} Објаснете зошто статијата ги исполнува критериумите за [[Википедија:Значајност|значајност]] на Википедија.
*{{против}} '''Немојте''' да номинирате друга статија за бришење наведувајќи го истото образложение.
<br />
2. '''Ако''' друг корисник избрише „неважен“ или „беззначаен“ податок од статијата што вам ви се чини релевантен, тогаш:
*{{за}} На страницата за разговор објаснете зошто тој податок треба да биде вклучен во статијата.
*{{против}} '''Немојте''' да бришете други информации од статијата под изговор дека се нерелевантни.
<br />
3. '''Ако''' мислите дека некој уредувач непрописно тргнал [[ВП:ПРОВЕРИ|проверен извор]], тогаш:
*{{за}} Докажете зошто тој извор треба да се смета како значаен, или пак најдете друг извор кој подобро би одговарал.
*{{против}} '''Немојте''' да ги повлекувате сите извори кои вам ви се чинат беззначајни или неточни.
<br />
4. '''Ако''' чувствувате дека на некој извор/информација местото не му е на Википедија, тогаш:
*{{за}} Вашето мислење оставете го на страницата за разговор или известете некој поискусен уредник.
*{{против}} '''Немојте''' да контрирате така што ќе наведете други извори кои го тврдат спротивното.
<br />
5. '''Ако''' сметате дека некој список со примери е премногу долг за читање, тогаш:
*{{за}} Посочете дека значењето на списокот нема да се наруши дури и кога би биле избршани половина од точките.
*{{против}} '''Немојте''' да додавате уште педесетина примери како би докажале дека списокот е навистина преобемен.
 
== Поврзано ==