Разлика помеѓу преработките на „Википедија:Вандализам“

с
 
;Бришење: Бришење на целата содржина или делови од статијата, или менување на целокупната содржина на статијата со некоја вандалска верзија пред да биде постигнат консензус за тоа. Некогаш некои важни референци се бришат без да биде наведена валидна причина за тоа. However, significant content removals are usually ''not'' considered to be vandalism where the reason for the removal of the content is readily apparent by examination of the content itself, or where a non-frivolous explanation for the removal of apparently legitimate content is provided, linked to, or referenced in an edit summary. An example of blanking edits that could be legitimate would be edits that blank all or part of a biography of a [[WP:LIVING|living person]]. Wikipedia is especially concerned about providing accurate and non-biased information on the living, and this may be an effort to remove inaccurate or biased material. Due to the possibility of unexplained good-faith content removal, {{tl|uw-test1}} or {{tl|uw-delete1}}, as appropriate, should normally be used as initial warnings for ordinary content removals not involving any circumstances that would merit stronger warnings.
;Повторување на информации: Додавање постојни или беззначајни содржини во статијата.
;Excessive lengthening: Adding copious repetitive or meaningless content to a page.
;[[Википедија:Спам|Спам]]: Постојано додавање на надворешни врски кон неважни или беззначајни веб страници (т.е. рекламирање на нечии веб страници) и после предупредувањето дека тоа е вандализам.
;[[m:Vandalbot|Вандалботови]]: Скрипта на робот чија задача е постојано да вандализира и да спамира на огромен број на статии (стотици или илјадници).
;Глупави вандализми: Пишување вулгарности, графити, неповрзани мисли, или секаков вид непотребни информации на страницата; внесување нечитливи и очигледни не-енциклопедиски реченици и итн. Ве молиме имајте предвид дека додавањето на неповрзани реченици е вообичаен начин на кој новите корисници уредуваат на Википедија и ваквите уредувања можеби не се злонамерни.
;Глупави вандализми: Adding profanity, graffiti, random characters, or other nonsense to pages; creating nonsensical and obviously non-encyclopedic pages, etc. Please note that the addition of random characters to pages is a common way that new users test edit and may not be intentionally malicious.
;Sneaky vandalism: Vandalism that is harder to spot. This can include adding plausible misinformation to articles, (e.g. minor alteration of dates), hiding vandalism (e.g. by making two bad edits and only reverting one), or reverting legitimate edits with the intent of hindering the improvement of pages.
;Вандализам во корисничкиот именски простор: Пишување на навреди, вулгаризми и слично на [[Википедија:Корисничка страница|корисничките страници]] или на страниците за разговор на корисникот (види исто така [[Википедија:No personal attacks]]).