Разлика помеѓу преработките на „Стандарден мандарински јазик“

с
нема опис на уредувањето
с
с
'''Стандардниот мандарински''' (локално познат под [[#Изворни називи|разни изворни називи]]) е [[службен јазик|службен]] [[кинески јазик]] во денешна [[НР Кина]] и [[Тајван]], и еден од четирите слуижбени јазици на [[Сингапур]].
 
[[Фонологија на мандаринскиот јазик|Фонологијата на стандардниот мандаринскиот јазик]] се заснова на [[Пекиншки дијалект|пекиншкиот дијалект]] на [[Мандарински јазик|мандаринскиот јазик]], голема и разнолика група од кинески [[дијалект]]и што се говорат ширум северна, средна и југозападна [[Кина]]. [[Лексикон]]от е составен главно од оваа група дијалекти. [[Граматика на кинескиот јазик|Граматиката]]та е стандардизирана] во согласност со современите книжевни дела напишани на [[книжевен кинески јазик]], кој во практика ги следи истите норми како мандаринските дијалекти, со извесни значајни исклучоци. Како резултат на ова, во секојдневната неакадемска употреба, самиот стандарден мандарински се нарекува само „мандарински“. Меѓутоа, [[лингвистика|лингвистите]] користат „мандарински“ за целата јазична група.
 
==Изворни називи==