Разлика помеѓу преработките на „Генетски изменет организам“

статијата е супер
с
(статијата е супер)
[[Податотека:GloFish.jpg|thumbмини|десно|220п|GloFish - риба, првото генетски модифицирано животно продадено како милениче]]
[[Податотека:Zebrafisch.jpg|thumbмини|Природен изглед на риба без генетичко инженерство]]
[[Податотека:ChimericMouseWithPups.jpg|thumbмини|Лабараториски глувци со изменети гени]]
'''Генетски модифицираните организми (ГМО)''' се организми чиј генетски материјал е изменет со помош на користење на техника на [[Генетско инженерство|генетско инженерство]].<ref>{{Cite journal |author=Johnston SA, Tang DC |title=Gene gun transfection of animal cells and genetic immunization |series=43 |journal=Methods in Cell Biology |volume=Pt A |issue= |pages=353–365 |year=1994 |pmid=7823871 |oclc=31189762}}</ref><ref>{{Cite journal |author=Lee LY, Gelvin SB |title=T-DNA binary vectors and systems |journal=Plant Physiol. |volume=146 |issue=2 |pages=325–332 |year=2008 |month=February |pmid=18250230 |pmc=2245830 |doi=10.1104/pp.107.113001 |oclc=1642351}}</ref><ref>{{Cite journal |author=Park F |title=Lentiviral vectors: are they the future of animal transgenesis? |journal=Physiol. Genomics |volume=31 |issue=2 |pages=159–173 |year=2007 |month=October |pmid=17684037 |doi=10.1152/physiolgenomics.00069.2007 |url=http://physiolgenomics.physiology.org/cgi/content/full/31/2/159 |oclc=37367250}}</ref>. Организми кои биле генетски модифицирани вклучуваат микро-организми како што се [[бактерии]], [[квасци]], [[инсекти]], [[растенија]], [[риби]] и [[цицачи]]. Генетски модифицираните организми се извор на [[Генетски модифицирана храна|генетски модифицираната храна]].
 
== Производство ==
Генетската промена означува додавање или бришење на гени од [[ДНК]]. Ако се додаваат гени од други врсти, се работи за хоризонтален пренос на податоци. Во природата ова се јавува кога една страна на [[ДНК]] ќе влезе во станица од било која причина. Денеска се користат софистицирани методи и во растенијате [[ДНК]] често се пренесува преку пат на бактерии, посебно „Agrobacterium“, а на животните по пат на вируси, на пример „lentivirus“„Lentivirus“.
 
== Развој ==
Основен принцип на производството на ГМО е додавање нов генетски материјал во генот[[ген]]от на организмот, ова го нарекуваме генетско инженерство. Се користи во праксата од [[1973]] година од откривање на [[ДНК]] и создавање на првата рекомбинантна бактерија, односно постоечка бактерија „E.„[[Escherichia coli“coli]]“ која го произведувала генот [[салмонела]]. На конференција во [[Асилмар]] во [[1975]] година почнала дискусија за опасностите поврзани со генетското инѓенерство, а главниот заклучок бил дека користењето на оваа технологија треба да се контролира од страна на државата се до моментот кога со сигурност ќе се знае дека е безопасна.
 
[[Херберт Бојер]] ја основал првата фирма, која ја користела технологија на рекомбинирана [[ДНК]] под името „Genetech“ и во [[1978]] година го приозвеле видот „E.„Escherichia coli“ која го произведувала човечкиот протеин [[инсулин]]. Ова многу им помогнало на заболените од [[дијабетисдијабетес]].
 
=== Комерцијален развој на генетските модификации ===
== Употреба ==
ГМО се користи во биолошки и медицински истражувања, производство на лекови, експериментална медицина и во земјоделството. Контроверзна, но широко прифатена е употребата на ГМО технологијата како право на патентите на родот на храната кои се отпорни на комерцијални хербициди и/или создаваат пестицид внатре во самата растение. Најголем дел на ГМО посеви во светот е во сопственост на американската корпорација [[Монсанто]].
 
Според ISAAA, во [[2010]] година околу 15 милиони земјоделци одгледувале ГМО култура во 29 земји. 90% од нив се наоѓаат во посиромашните земји во развој како што се: [[Индија]], [[Кина]], [[Филипини]], [[Јужноафриканска Република]]. Глобалната комерцијална вредност на ГМО културата во [[2008]] година е проценета на 130 билиони американски долари. Во [[САД]] околу 81-86% е застапена пченката[[пченка]]та, 88-90% од сите сои и 81-93% [[памук]] култури кај кои е користена ГМО технологијата. Користењето на ГМО предизвикало многу контроверзии ширум светот. Противниците тврдат дека не е пожелно да се менува биолошките процеси кои природно еволуирале во текот на еден долг период, а некои нагласуваат дека модерната наука неможене може во потполност да ги сфати потенцијалните негативни влијанија од овие промени.
Други во ова гледаат природен развој на човечка тенденција да создаде култура со непожелни карактеристики, а во последните години се појавуваат тврдења дека ГМО продуктите предизвикуваат рак, неплодност и цела низа други негативни последици на човечкиот организам.
 
Други во ова гледаат природен развој на човечка тенденција да создаде култура со непожелни карактеристики, а во последните години се појавуваат тврдења дека ГМО продуктите предизвикуваат [[Рак (болест)|рак]], [[неплодност]] и цела низа други негативни последици на човечкиот организам.
 
== Наводи ==