Разлика помеѓу преработките на „Генетски изменет организам“

нема опис на уредувањето
[[Податотека:Zebrafisch.jpg|thumb|Природен изглед на риба без генетичко инженерство]]
[[Податотека:ChimericMouseWithPups.jpg|thumb|Лабараториски глувци со изменети гени]]
'''Генетски модифицираните организми (ГМО)''' се организми чиј генетски материјал е изменет со помош на користење на техника на [[Генетичко инженерство|генетичко инженерство]]<ref>{{Cite journal |author=Johnston SA, Tang DC |title=Gene gun transfection of animal cells and genetic immunization |series=43 |journal=Methods in Cell Biology |volume=Pt A |issue= |pages=353–365 |year=1994 |pmid=7823871 |oclc=31189762}}</ref><ref>{{Cite journal |author=Lee LY, Gelvin SB |title=T-DNA binary vectors and systems |journal=Plant Physiol. |volume=146 |issue=2 |pages=325–332 |year=2008 |month=February |pmid=18250230 |pmc=2245830 |doi=10.1104/pp.107.113001 |oclc=1642351}}</ref><ref>{{Cite journal |author=Park F |title=Lentiviral vectors: are they the future of animal transgenesis? |journal=Physiol. Genomics |volume=31 |issue=2 |pages=159–173 |year=2007 |month=October |pmid=17684037 |doi=10.1152/physiolgenomics.00069.2007 |url=http://physiolgenomics.physiology.org/cgi/content/full/31/2/159 |oclc=37367250}}</ref>. Организми кои биле генетски модифицирани вклучуваат микро-организми како што се бактерии, квасци, инсекти, растенија, риби и цицачи. Генетски модифицираните организми се извор на [[Генетски модифицирана храна|генетски модифицираната храна]].
 
== Производство ==
Според ISAAA, во [[2010]] година околу 15 милиони земјоделци одгледувале ГМО култура во 29 земји. 90% од нив се наоѓаат во посиромашните земји во развој како што се: [[Индија]], [[Кина]], [[Филипини]], [[Јужноафриканска Република]]. Глобалната комерцијална вредност на ГМО културата во [[2008]] година е проценета на 130 билиони американски долари. Во [[САД]] околу 81-86% е застапена пченката, 88-90% од сите сои и 81-93% памук култури кај кои е користена ГМО технологијата. Користењето на ГМО предизвикало многу контроверзии ширум светот. Противниците тврдат дека не е пожелно да се менува биолошките процеси кои природно еволуирале во текот на еден долг период, а некои нагласуваат дека модерната наука неможе во потполност да ги сфати потенцијалните негативни влијанија од овие промени.
Други во ова гледаат природен развој на човечка тенденција да создаде култура со непожелни карактеристики, а во последните години се појавуваат тврдења дека ГМО продуктите предизвикуваат рак, неплодност и цела низа други негативни последици на човечкиот организам.
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
[[Категорија:Генетика]]