Разлика помеѓу преработките на „Паун“

Одземени 6 бајти ,  пред 7 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
За разлика од Индискиот паун, Јаванската женка е мошне слична со мажјакот, со само пократко издолжено перје и помалку прелеани бои. Разликувањето на млад мажјак и возрасна женка е многу тешко.
 
Многу од јарките бои на паунот се должат на феноменпојавата на оптичка [[интерференција]] ([[Брегов закон|БреговаБрегов рефлексијаотсјај]]) базираназаснована на (речиси сосема) периодни наноструктури во [[барбула|барбули]] (влакнести компоненти) на перјето.
 
Разните бои соодветствуваат на различни должински степени на периодните структури. за кафени перја, потребна е мешавина од црвено и сино: една боја се создава со периодна структира, а друга со врвот на [[Фабри-Перов интерферометар|Фабри-Перова интерференција]] од одсјаите на најнадворешните и највнатрешните граници на периодната структура.