Италијанска култура: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Ред 45:
 
===Мода и дизајн===
 
{{Main|Италијанска мода}}
 
[[Податотека:Prada store in Singapore.JPG|мини|лево|Продавница на Прада во Сингапур]]
Италијанската модна индустрија е еден од најважните производни сектори на државата и еден од скапоцените камени на круната од брендот „Произведено„''Произведено во Италија“Италија''“. Сепак [[Милано]] се смета како [[Модата во Милано|главен град на модата]] бидејќи голем број на познати дизајнери се наоѓаат таму а исто така е место каде што се наоѓаат и италијански дизајнерски колекции.
 
Многу од италијанските врвни модни дизајнери имаат продавници кои можат да се најдат насекаде низ светот. Помеѓу најпознатите и најексклузивните имиња се [[Армани]], [[Бенетон]], [[Фенди]], [[Гучи]], [[Версаче]] и [[Прада]]. Брендовите за накит, како [[Булгари]] и [[Луксоптика]] исто така се меѓународно признати, додека Луксоптика е најголема светска компанија за [[очила]].
 
Милано и Рим годишно се натпреваруваат со други големи меѓународни центри како [[Париз]], [[Њујорк]], [[Лондон]] и [[Токио]]. Исто така, модното списание [[Вог Италија]] се смета за најпрестижно модно списание во светот<ref>[http://www.dailymail.co.uk/femail/article-482211/Bella-Italia-look-Italian-Vogue-top.html Bella Italia: a look into the why Italian Vogue is still on top.] ''Daily Mail.'' Web. 17 Jul. 2012.</ref>.
Многу од италијанските врвни модни дизајнери имаат продавници кои можат да се најдат насекаде низ светот. Помеѓу најпознатите и најексклузивните имиња се [[Армани]], [[Бенетон]], [[Фенди]], [[Гучи]], [[Версаче]] и [[Прада]]. Брендовите за накит, како Булгари и Луксоптика исто така се меѓународно признати, додека Луксоптика е најголема светска компанија за очила.
Милано и Рим годишно се натпреваруваат со други големи меѓународни центри како Париз, Њујорк, Лондон и Токио. Исто така, модното списание [[Вог Италија]] се смета за најпрестижно модно списание во светот.
 
Италија исто така е позната во областа на дизајнот, особено внатрешен дизајн, архитектонски дизајн, [[индустриски дизајн]] и урбан дизајн. Оваа држава може да се пофали со неколку познати дизајнери за мебел како [[Џио Понти]] и [[Еторе Сотсас]] и со италијанските фрази како Bel Disegno (убав дизајн) и Linea Italiana (италијанска линија) кои навлегле во лексика на дизајн на мебел<ref>Miller (2005) p. 486. Web. 26 Sept. 2011.</ref>. Примери за класични предмети од италијанска [[бела техника]] и мебел се машини за перење и фрижидери на [[Зануси]]<ref name="Insight Guides (2004) p. 220. 26 Sept. 2011.">Insight Guides (2004) p. 220. 26 Sept. 2011.</ref>, каучи „Њу тон„ од Атриум и постмодернистичка полица за книги на Етор Сотсас, инспирирана од песна на Боб Дилан.
 
Денес Милано и Торино се државни лидери во архитектонски и индустриски дизајн. Милано е домаќин на најголемиот европски саем за дизајн [[Фиера Милано]]<ref>[http://www.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/productCd-0470026839.html] Design City Milan. ''Wiley.'' Web. 3 January 2010.</ref>. Овој град е исто така домаќин на големи настани поврзани со архитектурата и дизајнот како Фуори Салоне и [[Салоне дел Мобиле]], и е родно место на дизајнерите [[Бруно Мунари]], [[Лучио Фонтана]], [[Енрико Кастелани]] и [[Пјеро Мацони]].<ref>Cerizza, Luca ; Gioni, Massimiliano. [http://www.frieze.com/issue/article/milan_turin Milan and Turin.] ''Frieze Magazine.'' Web. 3 January 2010.</ref>.
 
===Литература===