Етанол: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с Bot: Migrating 87 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q153 (translate me)
сНема опис на уредувањето
Ред 1:
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
{{Внимание}}
{{chembox
Ред 42 ⟶ 41:
}}
 
Кога во секојдневниот живот се користи зборот [[алкохол]], всушност се мисли на соединението '''етанол''' или етил алкохол. [[Хемиска формула|Хемиската формула]] на ова [[соединение]] е CH<sub>3</sub>CH<sub>2</sub>OH. Се добива со алкохолна ферментација на шекеритешеќерите ( [[глукоза]] ) под влијание на [[ензим]]ите во квасните габички. Може да се добие и со хидратација на [[етен]].
 
CH<sub>2</sub>=CH<sub>2</sub> + H<sub>2</sub>O = CH<sub>3</sub>CH<sub>2</sub>OH
 
Чистиот етанол (100%), познат како '''апсолутен алкохол''' се применува во хемиски реакции во кои не е дозволено присуство на вода. Како 96% раствор , се употребува при производство на козметички препарати и при органски синтези. За растворање на лакови и лепила , како и за гориво , се користи '''[[денатуриран алкохол ]]'''. Овој алкохол се добива така што во 96% алкохол се додаваат супстанции со непријатен мирис за да се спречи неговото користење за алкохолни пијалоци .
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.ilo.org/public/english/protection/safework/cis/products/icsc/dtasht/_icsc00/icsc0044.htm International Labour Organization] ethanol safety information
Преземено од „https://mk.wikipedia.org/wiki/Етанол