Аглутинативен јазик: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
с (=)
Нема опис на уредувањето
{{Внимание}}
{{Викифицирање}}
{{Јазична типологија}}
'''Аглутинативен јазик''' е оној [[јазик]] кој обично ја користи аглутинацијатa: повеќето [[зборови]] се формирани со заедничко спојување на морфеми. Овој термин беше употребен од [[Вилхелм фон Хумболт]] во 1836 година, за да ги класифицира јазиците од морфолошка гледна точка. Потекнува од латинскиот глагол ''agglutinare'' што значи залепува заедно.