Разлика помеѓу преработките на „Денови на искушение (филм)“

нема опис на уредувањето
 
== Содржина ==
{{разоткривање}}
 
По завршувањето на [[Балкански војни|Балканските]] и на [[Првата светска војна]] (1918 год.), повеќе илјади Македонци емигрираат во Бугарија. Меѓу нив се и врховистички ориентираните Македонци кои сакаат емиграцијата да ја искористат за свои политички цели. Таму се елиминирани повеќе чесни борци за слободата на Македонија. Во еден од атентатите, организирани во Софија, убиен е и Ѓорче Петров. Атентаторот е младо момче кое не знае дека го убива човекот кој е еден од последните вистински пропагатори и борци за слободна Македонија. Сознанието дека е вовлечен во редовите на врховистите и дека е искористен за извршување на овој подол чин, значи смртна пресуда и за него.
 
== Награди ==
* 1966: 13 Ноемвриска награда за камерата во филмот за Киро Билбиловски
 
== Бисери ==
 
"- И ова е пат, и она е пат. Ви се молам, каде е излезот од патот?"
 
 
 
 
"- Македонските револуционери, дали се подобри песнопојци или борци?"
 
 
 
 
"- Неда. Не. Да. Мислам на тоа дека името Ви е составено од едно НЕ и едно ДА."
 
 
 
 
"- Не задевај се ти со мене Луков, зашто знаеш, занает ми е да им земам на луѓето мерка за мртовечки сандак. Алкохолот е многу поневино средство од ова што го готвиме ние."
 
 
 
 
"- Го уриваш сево ова што го чиниме за Македонија!
 
- Македонија !?! Ги држиш цицките на Неда и мечтаеш за слободата на Македонија!"
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.maccinema.com/filmovi_detali.asp?IDMAKFILM=55 Денови на искушение на Македонски Информативен Филмски Центар]
* [http://www.imdb.com/title/tt0171220/ Денови на искушение на International Movie DatabaseIMDB]
{{МакедонскиФилм}}
 
Анонимен корисник