Разлика помеѓу преработките на „Денови на искушение (филм)“

с (Робот: Селам 1 меѓујазични врски во Википодатоци на d:q12278851)
 
== Содржина ==
 
{{разоткривање}}
По завршувањето на [[Балкански војни|Балканските]] и на [[Првата светска војна]] (1918 год.), повеќе илјади Македонци емигрираат во Бугарија. Меѓу нив се и врховистички ориентираните Македонци кои сакаат емиграцијата да ја искористат за свои политички цели. Таму се елиминирани повеќе чесни борци за слободата на Македонија. Во еден од атентатите, организирани во Софија, убиен е и Ѓорче Петров. Атентаторот е младо момче кое не знае дека го убива човекот кој е еден од последните вистински пропагатори и борци за слободна Македонија. Сознанието дека е вовлечен во редовите на врховистите и дека е искористен за извршување на овој подол чин, значи смртна пресуда и за него.
 
Анонимен корисник