Разлика помеѓу преработките на „Црква Света Софија (Софија)“

По османлиската инвазија базиликата била претворена во [[џамија]] и биле изградени минариња а голем дел од уникатните фрески биле уништени. Најверојатно зградата за првпат била разрушена за време на земјотресот од средината на [[15 век]]. На крајот на [[16 век]] таа била повторно обновена како [[џамија]] од отоманскиот големиот везир од хрватско потекло Сијавуш Паша паша. Повторно во [[1818]] година и [[1858]] година зградата пострадала од силни земјотреси. Од земјотресот паднало едно минаре. Во овој период џамијата била напуштена.
 
Црквата денес нема камбанарија. Камбаната долго време висела на дрво во градината пред влезот. За кратко кон крајот на 19 век зградата била користена како набљудувачката кула. Првата современа реконструкција завршила во 1930 година. На 21 септември истата година црквата била осветена. Во 1935 година се извршило систематско истражување и реставрација под раководство на професор Богдан Филов и архитект Александар Рашенов. Во 1955 година храмот бил прогласен за споменик на културата. Денес храмот е обновен како трикорабна базилика.
 
Во градината на источната страна на црквата е погребан писателот Иван Вазов.
[[Категорија:Цркви во Софија]]
[[Категорија:Православни цркви во Бугарија]]