Разлика помеѓу преработките на „СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп“

==Патрон==
{{main|Ѓорче Петров}}
Патрон на училиштето е [[Ѓорче Петров]], еден од четирите столба на македонската револуционерна борба за слобода и национална самобитност. [[Ѓорче Петров]] ги направил првите национални чекори на полето на географијата и етнологијата, во 1896год. ја објавил обемната научна творба под името „Материјали по изучувањето на Македонија“[[Македонија]]“, бил член на [[Централен комитет на МРО|ЦК]] на [[ТМОРО]], а заедно со [[Гоце Делчев]], бил творец на првиот Устав на [[Македонска Револуционерна Организација|Македонската Револуционерна Организација]]. За време на [[Илинденското востание]], летото 1903 година со своја чета составена од македонски емигранти, илегално ја поминал границата и се активирал во востанието на територијата од Прилепско-Мариовскиот регион. Бил убиен од агентите на [[Тодор Александров]], на 28 јуни 1921 година во [[Софија]]. [[Ѓорче Петров]] бил неуморен борец за самостојноста на [[Македонија]]. Неговата животна девиза била: „Македонија„[[Македонија]] и нејзината иднина секогаш е во рацете на Македонците“.
 
==Струки==
182

уредувања