Разлика помеѓу преработките на „СОУ „Ѓорче Петров“ - Прилеп“

с (Отстрането уредувањето на 77.29.149.206 (разговор), вратено на последната верзија на [[User:Blagojce Petreski|Blagojce Petres...)
==Патрон==
{{main|Ѓорче Петров}}
Патрон на училиштето е [[Ѓорче Петров]], еден од четирите столба на македонската револуционерна борба за слобода и национална самобитност. Ѓорче Петров ги направил првите национални чекори на полето на географијата и етнологијата, во 1896год. ја објавил обемната научна творба под името „Материјали по изучувањето на Македонија“, бил член на [[Централен комитет на МРО|ЦК]] на [[ТМОРО]], а заедно со [[Гоце Делчев]], бил творец на првиот Устав на Македонската Револуционерна Организација. За време на [[Илинденското востание]], летото 1903 година со своја чета составена од македонски емигранти, илегално ја поминал границата и се активирал во востанието на територијата од Прилепско-Мариовскиот регион. Бил убиен од агентите на [[Тодор Александров]], на 28 јуни 1921 година во [[Софија]]. Ѓорче Петров бил неуморен борец за самостојноста на Македонија. Неговата животна девиза била: „Македонија и нејзината иднина секогаш е во рацете на Македонците“.
 
==Струки==
182

уредувања