Разлика помеѓу преработките на „Големи мачки“

Додадени 268 бајти ,  пред 7 години
с
нема опис на уредувањето
с (додадена Категорија:Големи мачки со помош на HotCat)
с
{{Taxobox
| name = PantherinaeГолеми мачки
| fossil_range = Доцендоцен [[миоцен]] до- денес
| image = Jaguar head shot.jpg
| image_caption = [[Јагуар]] (''[[Panthera onca]]'')
| phylum = [[Хордати]]
| classis = [[Цицачи]]
| ordo = [[CarnivoraЅверови]]
| familia = [[FelidaeМачки]]
| subfamilia = '''PantherinaeГолеми мачки'''
| subfamilia_authority = [[Reginald Innes Pocock|Pocock]], 1917
| subdivision_ranks = Родови
| subdivision =
''[[Neofelisоблачни леопарди]] (''Neofelis'')<br />
''[[Pantheraпантери]] (''Panthera'')<br />
''[[Unciaснежни леопарди]] (''Uncia'')<br />
}}
 
'''PantherinaeГолемите мачки''' {{науч|Pantherinae}}) е подфамилијапотфамилија на фамилијата [[Felidae]] во која припаѓаат родовите ''[[Pantheraпантери]] (''Panthera''), (''[[Uncia]]'') andи (''[[Neofelis]]''). Одвојувањето на Pantherinaeголемите од останатите [[Felinae|мачки]] се смета дека се случило преспред 6-10 милиони години<ref name=Johnson2006> {{en}} {{цитиранонаведено списание | author = Johnson, W.E., Eizirik, E., Pecon-Slattery, J., Murphy, W.J., Antunes, A., Teeling, E. & O'Brien, S.J. | year = 2006 | url = http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/311/5757/73 | title = The Late Miocene radiation of modern Felidae: A genetic assessment | journal = [[Science (journalсписание)|Science]] | volume = 311 | pages = 73–77 | pmid = 16400146 | doi = 10.1126/science.1122277 | format = abstract}}</ref>. Скорешните ДНК анализи укажуваат дека ''[[Uncia uncia]]'' наречен [[Снежен леопард]] е всушност базичниотосновниот вид на Pantherinaeголемите мачки и дека треба да биде преименуван во ''[[Panthera uncia]]''. Постојат и докази за посебни маркери за [[митохондрија|митохондриалниот]] геном.<ref> {{en}} Molecular Biology Reports, Publisher Springer Netherlands, ISSN 0301-4851 (Print) 1573-4978 (Online), DOI 10.1007/s11033-008-9257-9</ref>[http://www.springerlink.com/content/m38650h4v6mn2414/] <ref> {{en}} Phylogenetic relationships within mammalian order Carnivora indicated by sequences of two nuclear DNA genes. Li Yua,b,c, Qing-wei Lid, O.A. Rydere, Ya-ping Zhanga,b. Molecular Phylogenetics and Evolution 33 (2004) 694–705</ref>[http://www.ymf.ynu.edu.cn/SCI/2004SCI/2004/Li%20Yu(2004-2M.P.E).pdf]
Друго истражување базирано на ДНК укажало дека редоследот на одвојувањето на гранките било најпрво ''[[Тигар|Panthera tigris]]'', потоа ''[[Јагуар|Panthera onca]]'', ''[[Лав|Panthera leo]]'' и на крај двата сестрински вида ''[[Леопард|Panthera pardus]]'' и ''[[Снежен леопард|Panthera uncia]]''<ref name="Yu2005"> {{en}}Yu L, Zhang YP.(2005) Phylogenetic studies of pantherine cats (''Felidae'') based on multiple genes, with novel application of nuclear beta fibrinogen intron 7 to carnivores. Mol. Phylogenet. Evol. 35(2):483-495</ref>. За да се потврдат овие резултати треба да се направат уште истражувања.
 
== Видови ==
* ПодфамилијаПотфамилија '''PantherinaeГолеми мачки''' (''Pantherinae'')<ref name="Kit">{{en}}{{цитиранонаведено списание | author = Kitchener, A., ''et al.'' | title = Geographical Variation in the Clouded Leopard, ''Neofelis nebulosa'', Reveals Two Species | journal = Current Biology | volume = 16 | issue = 23 | pages = 2377–2383 | date = [[2006-12-05]] | doi = 10.1016/j.cub.2006.10.066}}</ref>
** Род ''[[Panthera]]''
*** [[Лав]] (''P. leo'')
*** [[Јагуар]] (''P. onca'')
*** [[Леопард]] (''P. pardus'')
*** [[Тигар]] (''P. tigris'')
** Род ''[[Neofelis]]''
*** [[Облачен леопард]] (''N. nebulosa'')
*** [[Борнејски облачен леопард]] (''N. diardi'')
** Род ''[[Uncia]]''
*** [[Снежен леопард]] (''U. uncia'') или (''P. Uncia'')
 
** Род [[пантери]] (''Panthera'')
*** [[Лавлав]] (''P. leo'')
*** [[Јагуарјагуар]] (''P. onca'')
*** [[ЛеопардлЛеопард]] (''P. pardus'')
*** [[Тигартигар]] (''P. tigris'')
** Род [[облачни леопарди]] (''Neofelis'')
*** [[Облаченоблачен леопард]] (''N. nebulosa'')
*** [[Борнејскиборнејски облачен леопард]] (''N. diardi'')
** Род [[снежни леопарди]] ''Uncia''
*** [[Снеженснежен леопард]] (''U. uncia'') или (''P. Uncia'')
 
== Наводи ==
{{reflistнаводи}}
{{Пантери}}
{{commonscatрв|Pantherinae}}
 
[[Категорија:Мачки]]