Разлика помеѓу преработките на „Миланска катедрала“

[[Податотека:Duomo Madonnina.jpg|мини|десно|Познатата „Мадонина“ на врвот на катедралата]]
[[Податотека:IMG 3712 - Milano - Duomo - Interno - Foto di Giovanni Dall'Orto - 13-jan-2007.jpg|мини|десно|Внатрешноста на катедралата]]
Планот се состои од еднокорабна градба со странични влезови кои преминуваат во [[трансепт]], а потоа следат хорот и апсида. Висината на храмот е околу 45 метри, што е највисока од готските сводови на комплетна црква (помалку од 48 метри од Бове катедрала, која никогаш не била завршена).
 
Покривот е отворен за туристите (за плаќање), кој им овозможува на многу крупен поглед на некои спектакуларни скулптури. Покривот на храмот е познат по „шумата“ на отворените врвови и кубињата, направени според деликатните „летачки“ поткрепувачи.
*Саркофази на архиепископите Отоне Висконти и Џовани Висконти, создадени од страна господарот на Кампион во 14 век.
*Саркофагот на Марко Карели, кој донирал 35.000 Дукати да се забрза изградбата на катедралата.
*Трите прекрасни олтари од [[Пелегрино Пелегрини]], кои ја вклучуваат „Посетата на Св. Петар во затворот Св. Агата“ на Федерико Зукари.
*Во вистинскиот трансепт, споменикот на Џан Џакомо Медичи ди Мариџнано, наречена „Мадегино“, од страна Леоне Леони, а во непосредна близина е ренесансниот мермерен [[олтар]], украсен со позлатени бронзени [[статуи]].
*Црковната општина е доцно ренесансно ремек дело која компонира за хорот, [[храм]] од страна на Пелегрини, две проповедалници со џиновски атланти опфатени во бакар и бронза, и две големи органи. Околу хорот може да се видат некои фрески и статуата на Мартин V од Џакопино де Традате.
*Куќата на Тривулцио Канделабра, која е во два дела. Базата (12 век) се карактеризира со фантастични [[ансамбли]] на [[виновата лоза]], [[зеленчук]] и имагинарни животни; и стеблото, од средината на [[16 век]].
*Во левата патека, на Аркимболди споменикот од Алеси и романескитероманските фигури и насликани апостоли на [[црвен мермер]] и нео-класична крштевница од страна на Пелегрини.
*Една мала црвена сијалица во куполата над апсидата го означува местото каде што е ставен еден од ноктите наводно од распнувањето на [[Исус Христос]]. Светиот нокт е изваден и изложен за јавноста секоја година, за време на прославата позната како Обред на Нивола.
*Во ноември-декември, во деновите околу раѓање на Св. Чарлс Баромеј, серија на големи платна, се изложени во храмот.
 
182

уредувања