Слепи змии (инфраред): Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
'''Слепите змии''' или '''црвовидни змии''' ({{науч|Scolecophidia}}) се [[инфраред]]<ref name="ITIS">{{ITIS |id=634389 |taxon=Scolecophidia |accessdate=14 август 2007}} {{mk}}</ref> на [[змии]]. По големина се движат од 10 до 100&nbsp;см, но можат да бидат и многу мали (2&nbsp;мм). Сите живеат под земја.<ref name="">[http://www.palaeos.com/Vertebrates/Units/Unit260/260.200.html Scolecophidia] - Palaeos {{en}}</ref> Постојат 3 [[фамилија (биологија)|фамилии]] со 12 [[род (биологија)|рода]].<ref name="ITIS"/>
 
Во [[Македонија]] (и воопшто во Европа) е присутен само еден вид: [[црвовидна змија|црвовидната змија]] (''Typhlops vermicularis'').<ref>[http://www.undp.org.mk/content/Publications/Biodiverzitet%20mkd%283%29.pdf Анализа и валоризација на биодиверзитетот на национално ниво: 4. Валоризација на влечуги] - [[Министерство за животна средина и просторно планирање|МЖСПП]] {{mk}}</ref>
 
==Фамилии==