Разлика помеѓу преработките на „Животна средина“

Одземени 22 бајти ,  пред 6 години
Одбиена последната промена во текстот (од 217.16.90.153) и вратена ревизијата 2950318 на Addbot
(Одбиена последната промена во текстот (од 217.16.90.153) и вратена ревизијата 2950318 на Addbot)
Атмосферските гасови се важни при одредувањето на [[клима]]та и светлината во животната средина. Апсорпцијата на електромагнетното зрачење од страна на атмосферата го одредува спектарот на светлина која доаѓа од Земјината површина. Апсорпцијата и одбивањето на инфрацрвеното зрачење од страна на [[Стакленички гасови|стакленичките гасови]] (како CO<sub>2</sub> и водната пареа) ја регулира температурата.
 
Помеѓу другите фактори кои го одредуваат опсегот и распространувањето и формата на организмите се механичките дразби, како [[ветер]] и движење на водата, присуството на [[метал]]и, неоргански хранливи материи, како и [[токсин]]и во воздухот, почвата и храната.Ако има маст
 
== Биотички фактори ==