Разлика помеѓу преработките на „Суперспроводливост“

нема опис на уредувањето
{{Викифицирање}}
Суперспроводливоста е феномен на приближно нула електричен отпор и протерување на магнетните полиња кои се појавуваат на одредени материјали кога се ладат под карактеристичната критична температура (Мајсенеров ефект).<br />
Овој феномен е откриен од страна на холандскиот физичар и научник [[Камерлинг-Онес Хајке]] на 8 април 1911 година во Лајден. Како феромагнетизмот и атомските спектрални линии, суперспроводливоста е квантно механички феномен. Овој феномен се карактеризира со ефектот на Мајсенер односно со комплетното исфрлањне на магнетните полиња од внатрешноста на суперспроводникот. Појавата на овој ефект покажува дека суперспроводливоста неможе да се сфати просто како одлична спроводливост во класичната физика.
1.565

уредувања