Разлика помеѓу преработките на „Пупунец“

Одземени 93 бајти ,  пред 7 години
поправка на правопис
(Нова статија)
 
(поправка на правопис)
| familia_authority = [[William Elford Leach|Leach]], 1820
| genus = '''''Upupa'''''
| genus_authority = [[CarolusКарл Linnaeus|LinnaeusЛине]], 1758
| species = '''''U. epopsПупунец'''''
| binomial = ''Upupa epops''
| binomial_authority = [[CarolusКарл Linnaeus|LinnaeusЛине]], 1758
| range_map = Upupa epops distribution.png
| range_map_caption = Approximate range.<br/><span style="background:#FF8000">&nbsp;&nbsp;&nbsp;</span> nestingГнездење <span style="background:#008000">&nbsp;&nbsp;&nbsp;</span> residentПостојано (all year)живеалиште <span style="background:#0000FF">&nbsp;&nbsp;&nbsp;</span> winteringЗимување
}}
 
'''Пупунецот''' ({{IPAc-en|icon|ˈ|h|uː|p|uː}}) (''Upupa epops'') е шарена птица која се наоѓа преку [[Афро-Евроазија]], позната по својата препознатливакарактеристична "Круна"„круна“ од перја. Тоа е единственатаединствениот постоечкапостоечки врставид од семејството '''Upupidae'''. Една врста навид пупунец, Света ХеленаЕлена е изумренаизумрен, а подврстатаподвидот Мадагаскар понекогаш е издигнатаиздигнат на полнаво врставид. Како и латинскотоЛатинското име Пупунец, англиското име, екако ономатопееци македонското на оваа птица претставува ономатопејска форма која го имитипа крикот на птиците. Пупунецот го има и во [[Македонија]].
 
==Опис==
[[Image:Common Hoopoe (Upapa epops) at Hodal I IMG 9225.jpg|thumb|Мускулите на главата му овозможуваат на пупунецот да го отвори клунот кога е во земјата]]
 
Пупунецот има средна големина 25-32 cm долга, и 44-48 cm распон на крилјата кој тежи 68-89 [[g]].
Видот е карактеристичен со долг, тенок и изострен [[клун]] кој е црн со сива основа. Зајакнатата мускулатура на главата му овозможува на клунот да се отвори кога пробива во почвата. Пупунецот има широки и заоблени крилја способни за силен лет; овие крилја се поголеми од северните миграциски подвидови. Пупунецот има карактеристичен лет, кој е сличен на оној на гигантгигантските [[пеперутка]]пеперутки, предизвикано од крилјата кои делумно се затвараат на крајот од секое отчукување.
Повикот е обично тросложен ''oopууп-oopууп-oopууп'', што го доведува до своето англискомакедонско и научно име, сепакно два и четири слога се исто чести. На Хималаите повикот може да биде смешан со повикот на Хималајската кукавица ([[''Cuculus saturatus'']]), сепакно кукавицататаа произведува 4 слога.
==Распространетост и живеалиште==
Пупунецот е широко распространета во [[Европа]], [[Азија]] и [[Северна Африка]], Субсахарска Африка и [[Мадагаскар]].<ref name = "HBW">{{Cite book | first = A | last = Kristin | editor-last = Josep | editor-first = del Hoyo | editor2-last = Andrew | editor2-first = Elliott | editor3-last = Sargatal | editor3-first = Jordi | contribution = Family Upupidae (Hoopoes) | title = [[Handbook of the Birds of the World]]. Volume 6, Mousebirds to Hornbills | year = 2001 | pages = 396–411 | place = Barcelona | publisher = Lynx Edicions | isbn = 84-87334-30-X }}</ref> Повеќето европски и северно Азијасеверноaзиски птици мигрираат во тропските предели во зима.<ref>{{cite journal |title=Migration patterns of Hoopoe ''Upupa epops'' and Wryneck ''Jynx torquilla'': an analysis of European ring recoveries|url=http://www.iee.unibe.ch/cb/content/e7117/e7118/e8739/e8786/e9751/Reichlin_JOrn2009.pdf |journal=Journal of Ornithology |year=2008 |first=Thomas |last=Reichlin |coauthors=Michael Schaub, Myles H. M. Menz, Murielle Mermod, Patricia Portner, Raphaël Arlettaz & Lukas Jenni |volume=150 |issue=2 |pages=393 |doi=10.1007/s10336-008-0361-3}}</ref> За разлика од Афричкатаафриканската популација, овиекои се седечкипостојани целата годинажители. ВрстатаОвој евид се скитницазабележал во [[АљаскaАлјаскa]];<ref>{{cite journal |last=Dau |first=Christian |coauthors=Paniyak, Jack |year=1977 |title=Hoopoe, A First Record for North America |journal=Auk |volume=94 |issue=3 |page=601 |url=http://sora.unm.edu/sites/default/files/journals/auk/v094n03/p0601-p0601.pdf}}</ref> ''U. e. сатурата'' e забележен во 1975 во [[Јукон Делта]].<ref name=Heindel>{{cite book |title=Complete Birds of North America |last=Heindel |first=Matthew T. |coauthors=Jonathan Alderfer (ed.) |year=2006 |publisher=National Geographic Society |isbn=0-7922-4175-4 |page=360 }}</ref> Пупунците се множат северно од нивниот Европскиевропски опсег,<ref name=Pforr>{{cite book |title=The Breeding Birds of Europe 2: A Photographic Handbook |last=Pforr |first=Manfred |coauthors=Alfred Limbrunner |year=1982 |publisher=Croom and Helm |location=London |isbn=0-7099-2020-2 |page=82 }}</ref> и во Јужнајужна Англија за време на топлите и сушните лета кои им пружаат скакулци и слични инсекти во облиство,<ref>{{cite book |title=Birdwatch |last=Soper |first=Tony |year=1982 |publisher=Webb & Bower |location=Exeter, England |isbn=0-906671-55-8 |page=141 }}</ref> иако се од раните 1980 северните европски популации се пријавени како намалувачки поради промената на климата.
 
Пупунецот има два основни услова во своето место на живеење;: Леснилесни вегетациони терени сои вертикални површини со шуплини (како што се дрва, ѕидови, камења) каде што се гнездат. Овие барања можат да се обезбедат во широкиот спектар на екосистемот и како последица на тоа тие се населуваат во широкиот спектар на пустини, шумски степи, савани и во внатрешноста на шумата. МадагаскарскатаМадагаскарскиот подрвстаподвид, исто така, ја користи исто така густинанагустината на примарните шуми. МодификацијаМодификацијата на природни живеалишта од страна на луѓето за разни пољопривредниземјоделски искористувања довела до тоа тие да станат чести во овоштарнициовоштарниците, виноградивиноградите, пољопривредни земјиштаполињата, иако се многу ретки во аграрниаграрните подрачја. Ловот е загрижувачки во Јужна Европа и Азија.
Пупунците прават сезонски дрижењадвижења како одговор на дождови во некои региони, како што се Цејлон и Западни Гати<ref>{{cite journal|author=Champion-Jones, RN |year=1937| title= The Ceylon Hoopoe (''Upupa epops ceylonensis'' Reichb.)| journal= J. Bombay Nat. Hist. Soc. |volume=39|issue=2|page=418}}</ref> Птиците се видени на големи висини, за време на миграција преку [[ХималаитеХималаи]]те, а забележани се на околу 6400 м од првата експедиција на Монт Еверест.<ref name=hbk>{{cite book|author=Ali, S. and Ripley, S. D. |title=Handbook of the Birds of India and Pakistan. Volume 4|edition=2|publisher=Oxford University Press, New Delhi|pages=124–129 |year=1983}}</ref>
 
==Однесување и екологија==
ВоЗа она што долго се мислеше дека е одбрамбенодбранбен став, Пупунецотпупунецот всушност се сонча, ширејќи ги своите крилакрилја и опашката ниско на земјата и издигнување на главата,. Често ги преклопува своите крилја и ги позиционира на половината. Пупунецот, исто така, ужива во прашина и капење препелкање во песок.<ref name=Harrison>{{cite book| last=Harrison | first=C.J.O. |coauthors=Christopher Perrins |title=Birds: Their Ways, Their World |publisher=The Reader’s Digest Association |year=1979 |pages=303–304 |isbn =0-89577-065-2 }}</ref>
 
===Исхрана===
Исхраната на Пупунецотпупунецот е во главно состравена од инсекти, гмизавцивлекачи, како и мали жаби и билки, како што се семесемиња и бобинки. Таа е осамен летач кој вообичаено се храни на земја. Поретко таа се храни во воздух пово потрага на тој одпо инсекти, каде нивните јаки и заоблени крилја ги прават брзи и покретниподвижни. Почесто нивниот стил да бараат храна е релативно на отворен терен и повремено паузираат да го испитаат теренот со полната должина на нивниот клун. Инсектите како ларви се откриваат со нивниот клун и ги ископуваат со нивните јаки нозе. Покрај хранењето на земјиштата Пупунецотпупунецот се храни со инсекти на површината , како и сондирање на лисја, па и со помош на нивниот клун тие ја луштатлупат кората на големите камења. Вообичаениот режим на исхрана вклучува [[скакулци]], [[бубачки]] и [[мравки]]. Големината може да варира од 10100 до 150mm150 mm во должина, со пожелната големина на грабливците околу 20-30mm30 mm. Поголемите пленови ги удираат од земјата или камен за да ги убијат и да ги исфрлат несварливите делови како крилјата и нозете.
 
===Парење===
[[File:Young and mature hoopoe.jpg|thumb|right|Млад и возрасен пупунец во Дубај парк]]
 
Пупунецот е моногамна птица иако нивната врска може да трае исамо една цела сезона. Тие, исто така, се територијални, каде што машките често извикуваат за да го означат поседот на територијата. Борбите помеѓу машките ривали (понекогаш женски) се чести и можатаможат да бидат брутални. Птиците ќе се обидат да ги порободат своите ривали со нивниот клун, а поединци се повремено заслепени во борба.<ref name="Martin Vivaldi">{{cite journal|last= Martín-Vivaldi|first =Manuel|coauthors= Palomino, José J. and Soler, Manuel|year=2004 |title= Strophe Length in Spontaneous Songs Predicts Male Response to Playback in the Hoopoe ''Upupa epops''|journal =Ethology|volume=110|issue=5|pages=351–362|doi = 10.1111/j.1439-0310.2004.00971.x}}</ref> Нивното гнездо е во дупки во дрвјата или ѕидовите, со тесни влезови;. Само женките се одговорни за инкубација на јајцата. Големината на квачилата е во зависност од локацијата, каде што; птиците во северната хемисверахемисфера снесуваат повеќе јајца од оние во јужната хемисверахемисфера и птиците кои штокоишто се наоѓаат во поголема географска ширина имаат поголеми квачила од оние кои се поблиску до екваторот. Во централна и северна Европа и Азија квачилата имаат големина околу 12, а тоа е измеѓумеѓу 4 во тропските предели, а 7 во субтропските. Јајцата се округли и млечно бели на несење, но тие брзо ја менуваат бојата во своите нечисти гнезда. Тие се тешки 4,5 грама.
Пупунците имаат добро развиен анти-предаторскиантипредаторски ситем на одбрана на гнездото. Уропигал жлездата во инкубирањето кај женките се модифицира да произведе мирисна течностатечност, и жлездите нестлинг го прават тоа исто така. Овие секрети се нанесуваат на перјата. Секрет кој мириса на труло месо, се смета дека ќе помогне на одбивање на предаторите, како и спречување на паразити и делува како антибиотик.<ref>{{cite journal|author=Martín-Platero, Antonio M. ''et al.''|year=2006|title=Characterization of Antimicrobial Substances Produced by Enterococcus faecalis MRR 10-3, Isolated from the Uropygial Gland of the Hoopoe (Upupa epops) |journal=Applied and Environmental Microbiology|volume=72|issue=6|pages=4245–4249|doi=10.1128/AEM.02940-05|pmid=16751538|pmc=1489579}}</ref> Секретот се губи пред младите да го напуштат гнездото. Покрај овој секрет, птиците се способни да се соочат со напаѓачите кога имаат само 6 дена, исто така ќе шишти на напаѓачите како змија. Младите исто така удираат со нивниот клун или со едно крило.
 
Периодот на инкубација трае измеѓумеѓу 15-18 дена. За време на инкубацијата мажјакот ја храни женката. Периодот на инкубација почнува кога првото јајце ке биде снесено така дашто младите кеќе бидат родени асинхроно. Пилињата се родени со покривка од перја , која околу третиот ден до петиот ден ќе порасне во големи перја. Пилињата се негувани од женката помеѓу деветиот до четрнаесетиот ден. Женката потоа му се придружува на мажјакот во потрага по храна. Младите раснат за време од 26- до 29 дена и остануваат со родителите околу една недела.
 
==Наводи==<!-- FieldMusNatHistZoolSer18:343. Forktail16:147. -->
 
==Надворешни врски==
 
{{commons|Upupa epops}}
* Hoopoe- [http://sabap2.adu.org.za/docs/sabap1/451.pdf Species text in The Atlas of Southern African Birds].
* [http://www.ibercajalav.net/img/286_HoopoeUepops.pdf Ageing and sexing (PDF; 5.3 MB) by Javier Blasco-Zumeta & Gerd-Michael Heinze]