Разлика помеѓу преработките на „Витилиго“

Додадени 947 бајти ,  пред 7 години
нема опис на уредувањето
{{Infobox disease
{{Taxobox
| name = ВитилигоVitiligo
|Image = Vitiligo2.JPG
| image = Vitiligo4.jpg
|Caption = Non-segmental vitiligo of the hand.
| image_caption = Витилиго - симетричност
|DiseasesDB = 13965
| species = '''''Кожно заболување'''''
|ICD10 = {{ICD10|L|80||l|80}}
|ICD9 = {{ICD9|709.01}}
|ICDO =
|OMIM = 193200
|MedlinePlus = 000831
|eMedicineSubj = derm
|eMedicineTopic = 453
|MeshID = D014820
}}
Витилигото се изразува со бели дамки на кожата. Понекогаш дамките се распоредени симетрично. На пример, може да се случи да имате речиси еднакви дамки на левиот и на десниот показалец.<ref name="halder">{{cite journal | last1 = Halder | first1 = RM | last2 = Chappell | first2 = JL | title = Vitiligo update | journal = Seminars in cutaneous medicine and surgery | volume = 28 | issue = 2 | pages = 86–92 | year = 2009 | pmid = 19608058 | doi = 10.1016/j.sder.2009.04.008 }}</ref> Распространоста низ светтот е околу 1% од вкупната популација.<ref name=pmid7977362>{{cite journal |author=Nath SK, Majumder PP, Nordlund JJ |title=Genetic epidemiology of vitiligo: multilocus recessivity cross-validated |journal=American Journal of Human Genetics |volume=55 |issue=5 |pages=981–90 |year=1994 |pmid=7977362 |pmc=1918341}}</ref>
 
Првите знаци на губење на пигментот често се јавуваат пред даесеттата година од животот и можат да се изразат како период на брзо исчезнување на бојата на кожата по кој следи период со мали или никакви промени. Периодот на мирување на болеста може да трае со години. Напредувањето на болеста се разликува од случај до случај. Кај еден пациент може да се појават неколку дамки и потоа со години не сеслучуваат никакви промени. Кај друг, целата пигментација може да исчезне во рок од 6 месеци. Емоционалниот или телесниот стрес може да придонесат за побрзо ширење на болеста.
===Лекување дома===
За правилно лекување на витилигото мора да се јавите кај лекар. Единствено што можете да превземете дома е дамките на заболената кожа да ги изложувате на сонце. Притоа внимаајте здравата кожа да ја зажтитите од сонцето. Ултравиолетовото зрачење може да ја засили репигментацијата.
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
{{рв|Vitiligo}}
[[en:Vitiligo]]